Начало / Здравословен живот / Психика и здраве / Трябва ли да се лекуват хората, които проявяват сексизъм?


Трябва ли да се лекуват хората, които проявяват сексизъм?

За тези, които за първи път се сблъскват с термина сексизъм – това не е болест от медицинска гледна точка.

Но представлява болест от психологическа гледна точка, защото само човек с болна психика може да проявява сексизъм.

Самото наличие на сексизъм в днешно време е петно върху обществото, в което той все още съществува. От тази „диагноза” страдат хора, които мислят, че представителите на един пол (обикновено този, от който те не са) са по-низши от представителите на другия пол.

Най-отвратителните проявления на сексизма са сексуалния тормоз на мъжете над жените, мъжкия шовинизъм, домашното насилие и това са неща, които много често се срещат в българското семейство. Те са много очевидни при живеещите в провинцията и в циганските гета, където мъжете мислят, че жените са предмети, които им принадлежат и се употребяват само за секс, разплод и за домакинска работа. Типичните проявления се коренят и в религията – повечето религии дискриминират жените. Например, християнската религия посочва жените като обекти на изкушението и призовават мъжете да ги избягват, за да достигнат до благочестие. Мохамеданската религия изисква жените да се покрият напълно и само очите им могат да се виждат в присъствието на мъже.

Често проява на сексизъм е рефлекторна реакция на преживян в миналото негативен опит с противния пол. В този случай се наблюдава кръговрат – жертвата на сексизъм се превръща в извършител, а извършителят в жертва и отношенията между мъже и жени приличат на антагонистична игра.

Сексизмът трябва да бъде спрян с усилията на всички хора, за да се ликвидира това отвратително отношение. Човечеството ще продължи да се развива и основата на всяка стъпка напред се корени в образованието. Всеки човек, който проявява нездраво отношение към другия пол трябва да се лекува при психолог.

 

 

 

Имате заядлив и вечно недоволен шеф?

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*