Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 съвета за оцеляване в края на зимата

Метеоролозите прогнозират застудяване и през март

 

настинка

След пролетните температури през декември и януари това означава, че трябва да пренастроим организма към истински зимни условия. Няколко съвета ще ви помогнат да се чувствате комфортно и в студа.

Попълнете запасите от желязо. Недостигът на този микроелемент променя функцията на щитовидната жлеза, която регулира термогенезата на организма. Храните, богати на желязо, са пилешкото и телешкото месо, рибата, листните зеленчуци, лещата. Консумирането на мазна риба има и друг плюс – тонизира кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Пийте често портокалов сок, за да повишите способността на организма да усвоява желязото.

Приемайте повече течности. Обезводняването намалява обема на циркулиращата в организма кръв, което е предпоставка за измръзване. Пазете се от дехидратация, като наблягате на билков чай, домашна лимонада, месен бульон, супа. Ограничете кафето и другите напитки със съдържание на кофеин, тъй като тонизиращата съставка свива кръвоносните съдове. Широко разпространената практика за сгряване с алкохол е напълно погрешна. Истината е, че той временно затопля, но неговото вредно действие е по-голямо от предимствата. Алкохолът увеличава потока на кръв към кожата, което дава усещането за топлина. Но тя много бързо се губи във въздуха на принципа на топлообмена. Резултатът е понижаване на телесната температура. С други думи, алкохолът не е полезен, защото по-скоро охлажда, отколкото затопля.

Калявайте тялото. Продължителният престой в затворено помещение при постоянна температура отслабва механизмите на терморегулация. Поддържайте в добър тонус кръвоносните съдове, като редувате топло и студено, например с контрастни душове. Може да се калявате с ходене сутрин и вечер по 5 минути на бос крак у дома, като постепенно увеличавате времето. След това измийте краката с топла вода и сапун, енергично ги разтрийте и направете масаж. Стъпалата са осеяни с чувствителни рецептори, част от които чрез централната нервна система са свързани с дихателните органи. По лигавицата на носа също има рецептори, които моментално откликват на сигнала на нашите стъпала. Затова, когато на краката им е студено, се развива възпаление и се появява хрема.

Обличайте се подходящо. По-добре повече дрехи, отколкото една дебела. Това е универсалното правило. Всъщност достатъчни са три пласта. Най-долният трябва да е от естествена материя (чието свойство е да попива потта и да държи тялото сухо). Средната дреха задържа топлината, а връхната пази от студа, вятъра и влагата. Ако не използвате шапка, губите 60% от телесната си топлина. Кръвоносните съдове на главата са пряко свързани със сърдечната дейност. Затова лекарите съветват – носете шапка за топли ръце и крака. Задължително е да защитите главата при вятър и ниски температури. Така ще си спестите здравословни неразположения, защото ушите са много чувствителен орган, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *