Как да се предпазим от увреждане на гласните струни?

Гласните струни вибрират, за да произведат звук. Понякога, поради различни фактори, губим гласа си.

Това често се дължи на викане, пеене или на вирусна инфекция при настинка. Тютюневият дим и други дразнители също причиняват възпалението им, а също продължително пеене или говорене.

Трайна загуба на гласа или пресипналост се причиняват също и от полипи, певчески възли – нодули (доброкачествени образувания) на гласните струни или, в редки случаи, от злокачествено образувание – карцином.

Нодулите се втвърдяват с времето и често са болезнени, което затруднява говора и пеенето. Имате чувството като че ли трябва постоянно да прочиствате гърлото си и гласът ви звучи дрезгаво. Ние ви предлагаме да избягвате следните дразнители:

Гледайте да не крещите много. Намалете вокалния си обем, за да избегнете увреждане на гласните струни. Пийте горещ чай с мед, ако откриете, че имате особено дрезгав глас.

Ограничете пушенето на цигари или ги откажете напълно. Пушачите всеки ден могат да раздразнят гласните си струни и да причинят формирането на нодули.

Пиенето на твърде много кофеин или алкохол ежедневно също предизвиква възпаление на гласните струни и нодули.

Избягвайте тежки изпарения и химикали и други подобни във въздуха дразнители като прах. Постоянната им експозиция може да подува гласните струни и да доведе до образуване на възли.

Пийте много вода, за да запазите гърлото си хидратирано.

Има определени заболявания, които могат да раздразнят гласните струни и да доведат до образуване на възли по тях. Хипотиреоидизмът (когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони) може да раздразни гласните струни, а също хроничните алергии и киселинният рефлукс са предпоставка за това.

 

 

Как да успокоиш плачливото мъниче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *