Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 важни храни за понижаване на холестерола

Нивото на холестерола е ключов фактор в цялостното ви здраве и благополучие.

Високият холестерол понякога може да бъде резултат на наследственост, но може да бъде резултат и от лошите хранителни навици. И дори ако сте прокълнат с лоши гени, има храни, които можете да ядете, за да намалите нивата на холестерола. По-долу е даден списък на най-важните 5 от тези храни.

Ядки

Много хора стоят настрана от ядките, защото те често са с високо съдържание на калории, но не бива да се лишавате от тях. Те са с високо съдържание на калории, защото съдържат полиненаситени мастни киселини, но пък подпомагат здравето на кръвоносните съдове. Ограничете приема до около 50 грама на ден и не ги яжте осолени. Суровите ядки като орехи, кашу, шам-фъстъци и бразилски орехи са отличен избор.

Зехтин

Зехтинът е чудесен източник на храна, тъй като понижава лошия холестерол (LDL), като едновременно повдига добрия холестерол (HDL). Ефектите на маслиновото масло се увеличават, когато се използва студено пресован зехтин – вид на масло, което е далеч по-малко обработено и като резултат е по-чисто. Можете да намерите зехтин във всеки супермаркет и да го включите в диетата си. Използвайте го за заливка на салата вместо олио. Трябва да се консумират най-малко 2 супени лъжици от него всеки ден.

Риба и рибно масло

Мазните риби са богати на омега-3 мастни киселини и могат значително да намалят нивото на лошия холестерол. Омега-3 също понижава кръвното налягане и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Най-добрите видове риба за консумация, ако целта ви е да намалите нивото на холестерола, са бял тон, сьомга, херинга и сардини. Рибата запазва повечето от своите хранителни съставки, когато се пече на скара. Ако не сте фен на рибата или не ви се плаща толкова скъпо, заменете я с подходяща хранителна добавка.

Овес

Той е с високо съдържание на разтворими фибри, което драстично намалява нивата на лошия холестерол в кръвта. Разтворимите фибри по същество „грабват“  холестерола и го изхвърлят от тялото чрез храносмилателния тракт. Едва 1/2 чаша овес на ден ще окаже влияние върху вашите високи нива на холестерол и може значително да го намали. Можете да получите своя дневен прием на овес от овесени ядки и много видове хляб.

Чесън

Ефективността на чесъна зависи много от това как се приготвя. За максимални ползи за здравето консумирайте чесън, когато е суров. Неговите понижаващи холестерола свойства все още съществуват при готвене, но той е по-ефективен, когато е без топлинна обработка. За да не дразни стомаха ви, мачкайте го с преса за чесън и го слагайте в храната непосредствено преди ядене.

 

 

Яжте тези 10 храни при грип и настинка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *