Защо нощно време виждаме трудно?

noshtno zrenieПръчковидните клетки – фоторецепторните клетки в ретината, отговорни за нощното зрение, са концентрирани в периферията на ретината. С течение на времето повечето конусовидни клетки остават незасегнати, но загубваме около една трета от пръчковидните, поради което с възрастта ни става все по-трудно да виждаме в тъмното. Освен това на пръчковидните клетки им е нужно повече време да се адаптират при придвижване от ярка към приглушена светлина и по-трудно забелязваме движения с ъгъла на окото си – периферията на зрителното ни поле.

СИЛАТА НА ЗЕНИЦАТА

Подобно затвора на фотоапарата, окото може да променя диаметъра на зеницата, за да контролира входящото количество светлина. При сумрак зеницата се разширява, за да пропусне повече светлина. Зениците разширяват размера си над два пъти в полумрак, а при много ярка светлина се свиват почти наполовина в сравнение със състоянието си при нормално стайно осветление.

При младите хора тази настройка става почти мигновено. При по-възрастните е по-бавна и по-малко ефективна.
Зениците разширяват размера си над два пъти в полумрак, а при много ярка светлина се свиват почти наполовина в сравнение със състоянието си при нормално стайно осветление.

Промените в размера на зениците се дължат на свиване и разширяване на ириса – оцветената част от окото около зеницата, който всъщност е мускул. Подобно на останалите мускули той отслабва с възрастта, затова зениците реагират по-трудно на внезапните промени в осветеността на средата. С напредването на годините зениците ни се смаляват – при 20-годишен човек с диаметър на зеницата от 4,7 мм на дневна светлина разширението може да достигне 3,3 мм (диаметър до 8 мм), когато влиза в тъмна стая. За сравнение – 70-годишен човек може да добави само 0,5 мм към зеницата си с размер 2,7 мм на дневна светлина. Това е по-малко, отколкото 20-годишният има на дневна светлина – равнява се на състоянието на окото на младите при носене на слънчеви очила в тъмното.

НОЩНО ШОФИРАНЕ

По-малко пръчковидни клетки, по-малки зеници – нищо чудно, че с възрастта ни става трудно да шофираме през нощта. Всъщност след залез-слънце един 50-годишен човек се нуждае от двойно повече светлина, за  да вижда като един 30-годишен и по-трудно се адаптира към внезапното повишение в яркостта на средата, като при отблясък на насрещни фарове. Въпреки това не се тревожете – има как да се противопоставите на тези неприятни промени. Единият от начините включва консумацията на храни, които подобряват нощното виждане.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *