Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стволови клетки ще спасяват плешивите

Стволовите клетки неслучайно се смятат за чудодейни. Те са способни да се превърнат в клетки на най-различни органи и с тяхна помощ се лекуват все повече болести.

pleshivЕто че науката им намери още едно приложение: екип от университета в Пенсилвания обяви, че стволовите клетки могат да върнат косата на оплешивелите хора!

Те са успели да инжектират на лабораторни мишки стволови клетки, които се превръщат във фоликули на косъма. Според откривателите в тези опити е заложена нова технология, с чиято помощ окосмяването ще бъде възстановявано напълно успешно.

За експериментите в Пенсилвания били използвани дермални фибробласти, които чрез добавяне на три гена се превръщали в стволови клетки. Сетне новите стволови клетки били смесвани с клетки от кожата на мишките и ги инжектирали на гризачите. Предварително на опитните животни давали медикаменти, които потискат имунната система – така не се проявява ефектът на отхвърлянето.

Описанието на експеримента и публикувано в списание Nature Communications. Обявено е, че мишките се сдобили с жизнени фоликули, от които могат да израстват косъмчета. Механизмът при хората би следвало да е аналогичен, пишат от www.kp.ru.

Клетките, с които е работил екипът в Пенсилвания, могат да намерят широко приложение – те например са подходящи и при лечението на рани.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *