Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Горещият шоколад запазва мозъка здрав

Учени от Харвард изследваха ефектите на горещия шоколад върху човешкия мозък. Изводът е, че съдържащите се в какаото полезни вещества опазват мозъка от образуване на непродуктивни зони.

Brek26.jpgОбект на изследването е била връзката между потреблението на горещ шоколад и паметта, мисленето и нервноваскуларните връзки в мозъка. Става дума за процеси, при които кръвоснабдяването в мозъчната тъкан се променя в съответствие с активността на един или друг мозъчен участък. Невролозите поясняват, че ролята на този тип връзки проличава при нервнодегенеративните заболявания от рода на Алцхаймер, описва medikforum.ru.

По време на изследването за свойствата на горещия шоколад, 60 доброволци на възраст средно 73 години изпивали всеки ден в продължение на месец по чаша горещ шоколад. Когато месецът свършил и доброволците се явили на тестове за качество на паметта и мисленето, специалистите открили подобрени възможности на мозъците им.

Специалистите са на мнение, че отслабването на споменатата нервноваскуларна връзка е присъщо на недостатъчния приток на кръв към определени мозъчни зони. В резултат на влошеното кръвоснабдяване в бялото мозъчно вещество могат да възникнат зони на трайни и необратими увреждания. Редовният прием на горещ шоколад предпазва от проявата на подобен процес.

Освен че подобрява кръвоснабдяването, горещият шоколад оптимизира кратковременната памет и съкращава времето за изпълнение на свързани с нея задания. Очевидно вкусната напитка е полезна за мозъка, но същевременно с нея не бива да се прекалява: тя доста силно тонизира, а освен това е обичайно да се приема с внушително количество подсладител. Разумното потребление е най-доброто решение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *