ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Протезите с “куки” са най-лесни за изпълнение, най-евтини и най-вредни

Имам протеза, която се държи на зъбите с “куки”. От тях ми се разклатиха нови четири зъба. Сега зъболекарят ми предлага да ги извадя и да ми сложи куки на съседните зъби. Вълнува ме има ли друг вариант за лечение, тъй като може да остана съвсем без зъби ?

Иван ЯКИМОВ, София.

Стоматологът е трябвало да ви предупреди за вероятни последици за зъбите преди да ви сложи протеза с “куки”. А също и да ви запознае с всички други възможности. Наистина съществуват и други методи – като задържане чрез стави, ключалки, шарнири, телескопи, чрез системата “Клет – о – Вонд” и др. Те щадят зъбите откъм разклащане, но са опосредствани от обличане с коронки на носещите зъби. Фирмите производители им дават продължителен “живот” над 5 години.

Протезите с “куки” обаче са най-масовите, най-евтини, най-лесни за направа, но и най-вредни за пациентите, защото още с поставянето започват да “вадят” зъбите. Решението каква точно протеза да се направи е обаче е на стоматолога и зависи от това доколко той е съвестен.

Александър Шарков е зъботехник, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0898/45-73-95.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *