Кои билки безопасно намаляват теглото?

Има билки, които безопасно намаляват теглото. Какъв режим на хранене трябва да се спазва?

ГЕОРГИЕВА, Шумен

Някой от нашумелите хапчета объркват хормоналния баланс. Паникьосани от бързо растящите си обеми, някои госпожи и господа бързат да изпробват каквото и да е средство, ако им дават надеждата, че то ще помогне. Изискването за безвредност като че ли отстъпва на заден план. Но синтетичните медикаменти срещу затлъстяване или нарушават хормоналната обмяна, или блокилат усвояването на храната – и двете състояния са потенциално опасни по отношение общото здраве на организма. Не са безопасни, включително при хипертоници, сърдечно болни и психотици и онези от растителните средства, съдържащи дроги с възбуждащо действие – ефедра, кола, кофеин и др.

Затова е необходимо да се предпочитат билки и хранителни добавки без споменатите странични ефекти, като например глухарче, гръмотрън, бреза, поточарка, орех (листа, плодове и вътрешни преградки), келп и други водораслови продукти, бромелаин, хромов пиколинат и други. Често пъти е уместно тези и някои други съставки да се приемат в съчетан вид, което потенцира, т.е. усилва тяхното действие. Такива препарати, активизиращи обмяната на веществата, регулиращи хормоналния баланс, изхвърлящи от организма излишните течности и отрови – през храносмилателния тракт и бъбреците – са например Биостил-2, Herbal Effekt, Фет Бърнър, Целулит и др. Що се касае до средствата за външно приложение, някои билкови и етерично маслени продукти могат да имат допълнително значение чрез предизвиканото от тях активизиране на обмяната, както и за подобряване на козметичния ефект от отслабването. Но някои от лекарствените продукти, предизвикващи рязко обезводняване на подкожната тъкан, могат и да не са безопасни.

Във всички случаи, ако целим трайно и здравословно смъкване на килограмите, начинът на хранене е неотменимо съществен. Понякога не е толкова трудно да се спре с поемането на големи количества храна – особено вечерно време – ако се спазват няколко елементарни изисквания. Да се храним само при спокойно разположение на духа, да сдъвкваме бавно храната, а при настъпване на относително засищане – да станем от масата. Обикновено нещо е, ако продължим, да се появи вторичен, фалшив апетит – особено след свръхстимулации чрез пикантни подправки и концентрирани захари. Изобщо е добре да се придържаме по-скоро към храни с високо водно съдържание – плодове, зеленчукови салати и супи, редки каши от пълноценни житни и бобови продукти и т.н., за да се запълва обемът на стомаха, без да се натрупват много калории. Редица храни: грейпфрути, ябълки, гулии, тиквички, зелен фасул, марули, коприва и др., са си спечелили заслужено славата като особено полезни за безвредното смъкване на телесната маса до нормата. Но, особено ако е слаб самоконтролът ни, добре е да избягване крайните ограничителни режими, след които е много трудно да не напълнеем пак. По-правилно е основното ни хранене да претърпи реформи, при които да се чувстваме умерено заситени, но без никога да преяждаме. На този фон следва да се занимаваме с физически упражнения, за които важи същото правило – по-добре е умерено, но постоянно, отколкото кампанийно натоварване, последвано от обездвижване.

Всичко казано важи с пълна сила при преобладаващите форми на затлъстяването, при които няма сериозни болести на обмяната на веществата или жлезите с вътрешна секреция. Ако, от друга страна, такива бъдат открити, общият режим и конкретно полезните продукти е наложително да се уточнят с помощта на лекар-специалист.

Д-р Димитър Пашкулев е фитотерапевт, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 02/ 843 18 81

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *