ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се опазим от канцерогените в пърженото месо

Любителите на пържено месо могат да намалят опасността от канцерогените в него, като предварително го мариноват в червено вино или бира. Маринованото по този начин месо не обраства с канцерогени в процеса на приготвяне.

pileСпециалисти от Португалския университет в Порто са направили специфични измервания за съставките на продукта при пържене, с или без предварителна подготовка чрез мариноване.

Пърженето увеличава съдържанието на канцерогенни вещества в храната – това са хетероцикличните амини. В пърженото месо и месните продукти на грил съдържанието им е най-високо, но храната може да бъде защитена от вредните въздействия чрез мариноване в червено вино. Така например предварителното мариноване може да редуцира амините с 90% – освен вино, в маринадата се влагат лимонов сок, чесън и зехтин.

Що се отнася до мариноването: червеното вино редуцира канцерогените, които се образуват по време на пърженето, но затова е нужно месото да се изкисва във вино поне 4 часа. По-добра всъщност е бирената маринада: тя съдържа повече водосъдържащи захари от виното и не допуска водоразтворимите молекули на продукта към повърхността, където високата температура ги трансформира в канцерогени. Освен това гастрономите уверяват, че ароматът и вкусът на месото, мариновано в бира, превъзхожда това от винената маринада.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *