Подбирайте млечените продукти за повече калций

Подбирайте млечените продукти за повече калцийПодбирайте продуктите

От млякото и млечните про­дукти калцият се усвоява лесно и практически цялото му количество се използва по предназначение. Малко по-трудно (70-80%) се усвоява цитратът и подобни съедине­ния на калция от броколите, листните зеленчуци (без спа­нак), бадемите, ряпата, рибата. Много калций в лесно усвоима форма има и в сусама: в 100 г се съдържа дневната доза за възрастни.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: не се налага да ядете сусамено семе с шепи. Достатъчно е всяка сутрин преди хранене да взимате по 1 с. л. сусамо­во масло. Отличен „калциев обяд“ е салатата от листни зеленчуци и броколи, с добаве­на извара или сметана и по­ръсена със сусам. Десертът? Богати на калций бадеми и смокини.

„Сприятелете“ се с витамините

Те са чудесни проводници на калция. Допълвайте дневния си порцион с вещества, които помагат на калция да бъде ус­воен от организма. Челното сред тези витамини за­ема витамин D – той повишава усвояването на калция с 30- 40% и нормализира неговия баланс с фосфора. Всъщност това не е просто витамин, а прохормон: от него около щитовидните жлези произвеждат вещества, които се грижат за калциевия обмен.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: избирайте правилните про­дукти. Особено богати на Витамин D са черният дроб, яйцата и много морски проду­кти – скариди, раци, сардини, скумрия. Той се синтезира в организма и под въздействи­ето на ултравиолетовите лъчи. Затова винаги, когато времето позволява, се старай­те да прекарвате на слънце поне 15-20 минути на ден.

 

***

Мъже не подслаждайте кафето си със сладкиш! Ще скочи кръвното ви!

Канадски учени преду­преждават, че пие­нето на кафе със сладки е опасна комбинация за мъжете, тъй като намалява тестостерона и вдига кръвното налягане. Неправилната закуска сутрин – сладки­ши с кофеинова напит­ка, значително увели­чава риска от инсулт в ранна възраст. Рискът от деменция също се по­явява още на 40 години, ако редовно се съчетава кафето със сладките удоволствия.

 


Приемайте Шуслерови соли в комбинация с хранителни добавки за повече калций

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *