ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Здравето ви е в опасност след трансплантация!

vitaminDНово проучване доказва, че приемът на витамин Д след бъбречна трансплантация е решаващ за здравето на пациента, предаде Huffingtonpost. Резултатите показват, че нивата на витамина са пряко свързани с начина, по който бъбреците филтрират отпадъците в кръвта след трансплантационната хирургия. Това проучване е представено на 8 ноември на „Седмицата на бъбрека, организирана от Американското дружество по неврология.
Пациентите с по-ниски нива на витамин Д са по-склонни да отхвърлят органа. Авторите на това проучване, смятат, че пациентите с бъбречни заболявания трябва да обмислят приемането на витамин Д особено, ако са получили нов бъбрек.

Това проучване се води от доктор Йошитсигу Оби от университета в Оскака (Факултет по медицина). Неговата цел е да разбере как нивата на витамин Д влияят на пациентите след бъбречна трансплантация. Ако не се лекуват бъбречните заболявания могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания, анемия и дори смърт.

В проучването участват общо 264 пациенти, на които е направена бъбречна трансплантация. Изследователите отчитат нивата на витамин Д по три начина: достатъчни, неподходящи и недостатъчни. Следят също и доколко новите бъбреци филтрират кръвта и дали пациентите отхвърлят органа. Наблюдава се и нивото на серумния креатин – повишаването му с 50% е знак за влошена бъбречна функция.

Проучването установява пряката зависимост на нивата на витамин Д и способността на бъбреците да филтрират кръвта. Резултатите показват, че пациентите с недостатъчни и ниски нива на витамин Д са изложени на по-голям риск от  увеличаването на серумния креатин, от влошаване на бъбречната недостатъчност или смърт. Те също са по-склонни да отхвърлят органа след трансплантацията.Ефектът на витамин Д върху здравето на бъбреците след трансплантация е най-силно изразен при пациенти, които са получили своите нови бъбреци в предните 10 години. Ниските или недостатъчни нива на витамин Д на пациентите, които са били оперирани преди повече от 10 години не са рисков фактор за развитието на бъбречна недостатъчност.

Изследователите заключават, че ниските нива на витамин Д при пациенти с бъбречно заболяване може да окажат отрицателно влияние на ефекта след трансплантацията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.