Безделниците вече си имат болест

С всяка година ни заплашват нови заболявания и нищо чудно, че оптимизмът на хората започва да се изпарява
прокрастинация

Едва си отдъхнахме от паническите атаки, предизвикани от свинския грип, а вече се говори за епидемия от прокрастинация.

Прокрастинацията е ново явление. Накратко, това е психологическо състояние, когато важните дела се отлагат „за после“, а вместо това времето се пилее за дреболии и по-точно -за симулация на някаква дейност. Вместо например да се захванете с почистването на жилището, сядате пред компютъра, чатите си с приятели или следите новините във фейсбук. Ето това е прокрастинация. Когато в службата, вместо да свършите задълженията си и да напишете планирания отчет, четете женски списания – това също е прокрастинация. Специалисти установили, че този феномен отнема на човечеството два пъти повече време, отколкото работата, и с всяка изминала година ситуацията се влошава.

Ще кажете – това си е чист мързел. Но не е съвсем така. Психолозите смятат, че причините за прокрастинацията са много по-сериозни. При едни хора това е липсата на адреналин, а той им е необходим за работата като въздуха. И тези страдалци очакват крайния срок, който да надвисне над главата им като дамоклев меч, и едва тогава производителността им скача. За други страшен бич е страхът от отговорност: парилизира ги необходимостта да вземат решение.

Но проблемът не е в частните случаи: върху прокрастинацията е изградена половината съвременна цивилизация!.

Знаете ли, че социалните мрежи са измислени именно за онези, които са заразени с вируса на прокрастинацията?! На нормалния човек например му е достатъчно да чете сайтовете за новини веднъж на ден и да наднича във Фейсбук или Туитър веднъж седмично, но милиони хора „киснат“ в социалните мрежи по 24 часа в денонощието – в службата, у дома, понякога и в транспорта. Разбира се, нужно е да се борим с това, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *