Може ли да се победи ракът на гърдата?

В световния здравен календар октомври е месец за борба с рака на гърдата

 

рак на гърдата

Важна е възрастта при първото раждане -опасността е по-малка при жените, станали майки преди 35 години. Износената докрай бременност е свързана с хормонални промени, които осигуряват частична защита срещу рака.

След много противоречиви мнения специалистите заключиха на базата на последните изследвания, че кърменето също има защитен ефект, особено ако е по-продължително. Всеки 12 месеца кърмене (независимо дали става дума за едно дете или за сборен период от кърменето на няколко деца) намаляват риска с 4,3%.

Не е вярно, че при наследствено необременени жени опасността от заболяване е минимална. Повечето от пациентките нямат в рода си жени, болни от рак на гърдата. Затова всички трябва да си правят профилактични изследвания. Много засегнати са жените след 40 години, което налага веднъж годишно да се преглеждат при специалист. Честотата на заболяването скача още повече след 50-годишна възраст.

Най-лесният и масово практикуван начин за диагностика е самоизследването, при който жената чрез опипване проверява гърдите си за евентуални промени. Препоръчително е да се прави седмица след края на последната менструация, защото тогава гръдната тъкан не е подута и чувствителна. Най-добре в легнало положение, с трите пръста на противоположната ръка. Жените със силиконови импланти трябва да се посъветват със специалист как точно да осъществят самостоятелната оценка на бюста си.

Не изпадайте в паника, ако напипате бучица, защото повечето подобни образувания не са злокачествени. Но незабавно (в рамките на няколко дни, а не след месец) се консултирайте с лекар. За ранната диагностика на рак на гърдата от голямо значение е рентгеновата снимка (мамография), на която ясно личи всяко изменение още преди да се появят симптомите. Обикновено откритите тумори са изключително малки и прогнозите за лечението – оптимистични, при това с деликатна лекарска намеса, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *