Обонянието е причина някои хора да имат по-малко сексуални партньори!

Хората с липса на обоняние (аносмия) или намалено такова пропускат много емоционални сигнали в живота си.

Мъжете, които нямат обоняние имат много по-малко сексуални партньори от останалите мъже, а жените с такова разстройство са по-несигурни в партньорите си. Това е така, защото много от социалните сигнали се транспортират чрез обонянието. Някои хора се раждат с липса на чувство за мирис, докато други го губят поради травма на главата, носни израстъци, лечение на рак с радиация или заболявания като болестта на Алцхаймер.

Като цяло хората с аносмия са по-несигурни в ежедневието си – те не знаят дали имат лош дъх, миризливи мишници, дали не пият развалено мляко или не живеят в съмнително миришещи апартаменти. Постоянно да се чуди човек дали мирише лошо или около него има нездрави миризми го прави по-несигурен, а това се отразява на любовния му живот.

Естествено, хората придобиват съответно хигиенни навици, с които се предпазват донякъде да не се превърнат във воняща част от обществото. Задължително се къпят веднъж на ден, мият се при всяко ходене до тоалетната, почистват зъбите си сутрин и вечер и още други нормални хигиенни навици.

Намаляването на либидото при хора с аносмия не е най-опасното последствие. По-лошо е, че липсата на обоняние намалява апетита, нарушава се хранителния режим и това може да довете дори до депресия при пациенти, които са имали обоняние и са го загубили.

В зависимост от това каква е причината за липса или намалено обоняние, има и различни методи на лечение. За вродената аносмия до сега не са известни лечебни методи. Но има успешно лечение при периферните увреждания, като се лекува основното заболяване, което е причинило заболяването – алергия, възпаление, отстраняване на анатомични дефекти оперативно. Пациентът трябва много подробно да се изследва, за да се знае какво е точното му състояние.

 

 

Причинителите и враговете на лошия дъх

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *