Защо е важно прочистването на организма?

Имунитетът зависи на 70% от здравия стомах

 

прочистване

Обяснението е, че именно там живеят полезните бактерии, които помагат на организма да се защити от негативните външни фактори. Дали е така? Оказва се, че рекламистите грешат. Имунитетът зависи на 99% от работата на стомаха, твърди руският ендокринолог проф. Марина Чижикова. Около 80% от всички имунокомпетентни клетки са съсредоточени по неговите стени. Стомашната флора отделя вещества, които разрушават болестотворните микроби и стимулират защитните ни сили. Освен това в стомаха се синтезират и редица витамини, жизненонеобходими за здравето ни. Всичко това е особено важно през есента и зимата, когато ни атакуват най-различни вируси.

Глад за прочистване

За да се прочиства организмът ни сам от патогенните микроби, е необходимо редовно да правим гладна диета, твърди специалистката. Един ден в седмицата на вода е най-доброто решение. На следващия до обяд можем да пием само сокове или билков чай, а едва на вечеря са позволени обичайните храни. Главното е тази разтоварваща програма да е винаги в един и същ ден. Така организмът привиква и скоро сам започва да ни подсказва от какво има нужда и в какви количества.

Меню с мисъл

За да работи стомахът ни правилно, а организмът ни да се насища с витамини, е необходимо да следим за храненето си. Д-р Чижикова препоръчва да спазваме следните правила:

Намалете месото до два пъти в седмицата. Ако ви е трудно, добавете още два дни на риба. Проблемът е в това, че белтъчната и въглехидратната храна са тежки за стомаха. Не трябва да прекаляваме и с мазни, консервирани и мариновани храни.

Колкото е по-проста храната в чинията ни, толкова по-бързо мозъкът ни ще я разпознае и ще даде команда за преработката й. Нерафинираните, млечнокиселите и бобовите продукти са много полезни за сложната функция на стомаха. Богати са на растителни влакна, а те имат прочистващо действие. Фибрите абсорбират стомашните киселини, които дразнят стените му.

Всеки ден задължително яжте плодове. Те действат на перисталтиката на стомаха и подпомагат работата му. Най-полезни са сливи, грозде, диня, пъпеш, сушени плодове.

Зеленчуците също прочистват, най-вече морковите, цвеклото, краставиците и прясното зеле.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *