Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болестта на Aлцхаймер може да се открие рано

Болест на Алцхаймер

Съвременната медицина разпо­лага с надеждни средства да ди­агностицира болестта на Алцхаймер 3-4 години преди появата на първите симптоми, каквито са например смущенията в поведението.

 

Класически методи за диагностика

  • Тестове за памет

Един такъв тест продължа­ва час и половина и изследва говорната памет. Пациентът трябва да запамети списък от думи и да ги повтори 20 минути по-късно.

  • Ядрено-магнитен резонанс

Целта на това изследване е да се прецени обемът на хипокампуса – дял от мозъка, отгово­рен за дългосрочната памет и пространствената ориентация. Именно в хипокампукса на­стъпват първите изменения при болестта на Алцхаймер, които се изразяват в намаля­ване на неговия обем.

 

За специални случаи

При пациенти под 50-годишна възраст и усложнена диагно­стика се прилагат по-задълбочени методи.

  • Лумбална пункция

Тя служи за изследване на ликвора – течността, обвиваща главния и гръбначния мозък. В нея могат да бъдат открити ве­щества, специфични за болес­тта на Алцхаймер – протеини ТАО и бета-амилоиди.

  • Пет скан

Този свръхчувствителен ске­нер може да установи спад на мозъчната дейност в опреде­лени зони на мозъка, покрити с амилоидни плаки, които са характерни за болестта.

Разработва се и кръвен тест, който за момента се използва само в изследователската рабо­та. В близко бъдеще той може да бъде комбиниран с другите методи на изследване за още по-прецизна диагностика. Цен­на информация дава също изследването на ретината, която търпи изменения в случай на Алцхаймер.

Ранната диагностика на болестта на Алцхаймер е от голямо значение за овладяването й. Медикаментозно­то третиране все още не дава лечебни резултати, но вече се говори за ново поколение про­дукти, които действат директно върху процеса на развитие на болестта.

 

Алцхаймер може да се открие с нов очен тест

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *