Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 интересни неща, които не знаете за себе си

В знаменития гръцки храм в античния град Делфи има надпис „Опознай себе си“

 

човешки зародиш

Но както казвал Бен Франклин, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Да опознаеш себе си е също така сложно, както да разсечеш метал или диамант. Ние опознаваме себе си всекидневно, но има неща, за които мнозина дори не са чували…

Вашият стомах е много по-умен, отколкото си мислите

В стомаха на човека има повече нервни клетки, отколкото в мозъка на някои животни. Тези неврони са толкова сложни, че той с право може да се нарече „втори мозък“. Вашият стомах е уникален, той може да „мисли“ самостоятелно, затова вие смилате храната, без да включвате мозъка си.

Имате толкова косми по тялото си, както и шимпанзето

Ако се огледате в огледалото, най-вероятно ще си помислите, че това не е вярно, освен ако не страдате от хипертрихоза – повишено развитие на космената покривка. Но всъщност човекът има толкова растителност по тялото си, колкото и много други примати. Цялото ни тяло, както и това на шимпанзето, е напълно покрито с косми, които обаче са много тънки и светли. На всеки квадратен сантиметър кожа има от 250 до 500 космени луковици.

Вие сте чудо

Всеки човек всъщност е чудо на природата. Животът му започва от симетрично кълбенце клетки, след това те се делят и в резултат се формират всички сложни органи. Така малкото топченце става същество с очи, уши, ноздри, да не говорим за по-сложни органи – истинско чудо!

Вие сте частично вирус

Един от най-неочакваните резултати от проекта по разшифроване на генома на човека бил, че нашата ДНК има много общо с ДНК на вирусите. Вирусите не могат да дават потомство сами по себе си, затова някои от тях трябва да внедрят своята ДНК в клетката на стопанина си, за да се размножават. Ако вирусът се внедри в гюлова клетка – сперматозоид или яйцеклетка, полученото потомство ще носи ДНК на вируса във всяка своя клетка. Това се е случвало толкова често в хода на еволюцията, че 9 процента от нашия геном съвпадат с генома на вирусите, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *