Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откровено за бенките

Травмирането на пигментните петна при бръснене и епилация не причинява здравословни проблеми

бенка

Бенките са доброкачествени образувания на кожата, които са съставени от пигментни клетки, наречени меланоцити. Те са кръгли, симетрични, кафяви, плоски или леко изпъкнали. В средата на някои от тях има един или повече косми.

„Развитието на бенките започва от детска възраст, като по време на пубертета бележи пик, а след това те постепенно намаляват и се появяват друг тип петна по кожата – обяснява пред списание „За жената“ дерматологът д-р Петьо Брезоев от Александровска болница. – Върху тялото на възрастен човек има средно около 20 бенки, наричани на медицински език невуси. Броят им е най-вече генетично определен, а излагането на слънце има второстепенно значение за появата им.“ Обикновено бенките са безвредни и не причиняват здравословни проблеми, но всяка тяхна промяна може да породи злокачествен меланом (рак на кожата). Възможните промени са сърбеж, болка, незарастваща рана и кървене, възпаление, бързо нарастване на ширина, поява на асиметрия, неравномерен цвят, коренна промяна във вида на една бенка спрямо околните. Ако имате подобни оплаквания, потърсете консултация със специалист, който да изследва хистоло-гично пигментните петна и при необходимост да ги отстрани.

При наличие на бенки с косъм (косми) по лицето много често хората се притесняват да отрязват или да отскубват косъмчетата, за да не разранят бенката.

„Според някои по-стари проучвания травмирането им може да доведе до злокачествени изменения, затова мнозина се страхуват да не ги засегнат при бръснене или епилация – казва д-р Брезоев. – Но по-новите проучвания отхвърлят възможността хроничната травма да води до увеличен риск от развитие на рак на кожата.“ Трябва да отбележим обаче, че има случаи, при които честата епилация върху бенката причинява киста – кухина, изпълнена с вискозен секрет. Това прави невуса по-изпъкнал. Понякога може да се получи възпаление и мястото да стане болезнено. В такива случаи е възможно да се наложи хирургичното отстраняване на бенката. Подобно радикално решение се предприема и когато пигментното петно създава неудобство и рискувате постоянно да го травмирате с колан, бельо и други, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *