ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Контрастните душове стимулират имунната система

Какъв ефект имат контрастните душове и какви заболявания мога да излекувам с тях?

Иван ГЕРЧЕВ, Хасково

Водолечението е известно още от древността и прилагано от всички цивилизации, признато е и от съвременната медицина.

Контрастният душ и водните обливания сутрин ще ви събудят, а след работния ден ще премахнат умората и ще ви заредят с енергия. Те подобряват кръвоснабдяването на кожата, стимулират обмяната на веществата и тренират имунната система. Колкото по-рязка е смяната студена-топла вода и обратно, толкова по-силно е действието на душа. Започнете обливанията от стъпалата и продължете бавно нагоре към сърцето. Добре е да завършите с хладка, почти студена вода, за да се стегнат съдовете и порите на кожата.
Има и друг, по-хуманен метод: намокрете по-голямо кисия или масажна ръкавица със студена вода и обтрийте цялото тяло, започвайки пак от стъпалата.
През топлите месеци се препоръчва след тези процедури да не бършете тялото, а да оставите водата да се изпари сама. Така кожата се зарежда допълнително с влага, която е много необходима за нея, особено ако годинките са над четиридесет.
Следващата процедура е особено полезна за всички, които страдат или са предразположени към разширени вени на краката. Напълнете ваната или по-голям и дълбок леген с хладка, почти студена вода. Марширувайте вътре на място като високо повдигате коленете. Това стимулира периферното кръвообръщение, а освен това е и закаляваща процедура.
И накрая – няколко думи и за познатата на всички баня с морска сол. Ако не е във вана, можете да я приложите само на краката при първи признаци на простуда. Солената вода бързо възстановява силите, морската сол съдържа комплекс от минерални вещества, които по състав са близки до плазмата на нашата кръв. Това е и причината ваната да действа добре на обменните процеси в организма. Солите на натрия, калция, флуора, йода и други микроелементи са жизненонеобходими за всички органи и тъкани, което обяснява защо банята с морска сол премахва умората и възстановява силите.

Д-р София Николова – Lekuva.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *