ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Учени разгадаха тайни на стволовите клетки!

Испански учени направиха пробив в медицината, след като успяха да препрограмират клетки в живи тела.

novini_stvolovi_kletki_03Същността на откритието е в това, че препрограмирането превръща клетките в стволови, а от тях могат да се отгледат на практика всякакви тъкани за различни органи, описват от medikforum.ru. Теоретично това означава, че в близко бъдеще ще могат да се отглеждат цели органи в човешкото тяло, включително сърце.

Доскоро препрограмираните клетки можеха да бъдат създавани единствено в епруветки след отделянето им от организма. Сега екипът от Испанския национален център по изследване на рака в Мадрид успя да произведе този тип стволови клетки директно в организма на лабораторни мишки.

Учените са установили, че възрастни клетки от бъбреци, стомах, черва и панкреас от мишки могат да се препрограмират с помощта на специален “коктейл”. Първите аналогични опити с хора ще бъдат възможни след пет години, предполага авторът на изследването, д-р Мануел Серано. Но на практика вече е доказана хипотезата за отглеждане на препрограмирани стволови клетки директно в тялото на живо същество.

Като успех на екипа д-р Серано посочва надеждната технология, която подготвя и стимулира естествен процес за възстановяване на увредени тъкани. Това би означавало, че е възможно да се “рециклират” повредени органи, включително сърце, мозък и черен дроб. Следваща стъпка в изследването е да се установи кой орган е най-податлив на споменатото препрограмиране.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *