ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болест ли е шопохолизмът?

Има една категория хора, които просто не могат да живеят, ако не пазаруват непрекъснато. За тях съществуването на човечеството без магазини е немислимо!

6opingМнозина са склонни да определят тази тяга към пазаруването просто като лош навик и неразумно поведение. Нещата обаче са много по-дълбоки, смятат от zdorovieinfo.ru. Близо 10% от населението на развитите страни страда от невротично разстройство, което ги кара редовно да изпразват портмонетатата си в големите магазини. За радост на търговците! Тези хора пазаруват купища вещи и продукти без значение на това – имат ли реално нужда от тях. Този феномен именно се нарича шопохолизъм.

Учени от университета в Сан Франциско-САЩ, са изследвали поведението на хора с назованото разстройство. На шопохолиците им е присъщо да заравят глава в пясъка, коментира Райън Хоуел, доцент от департамента по психология в университета и ръководител на изследването. Според него придобиването на нещо чрез покупка служи за стимулатор на настроението – депресираните хора се надяват, че новата вещ ще ги направи по-щастливи. За момента не ги тревожи това например, че са затънали в дългове до гуша и че тази нова покупка ги потапя още по-дълбоко.

Хоуел и колегите му анкетирали повече от 1600 доброволци, които разказали за финансовото си положение, навиците си на купувачи, ролята на материалното в скалата им на ценностите. По-голяма част от тях управлявали зле личния си бюджет и това се оказало ключов фактор за поява и развитие на шопохолизъм независимо от възраст, пол, характер и доходи. Най-ярките случаи на магазинни безумия се случвали на фона на сложни отношения с кредитори и просрочени плащания по сметки и дългове. Хората пазарували на воля, потопени в илюзиите си, че не трябва да се тревожат за натрупаните борчове.

Много от анкетираните признавали, че пазаруват за подобряване на настроението. Надявали се, че покупката ще издигне живота им на ново ниво – там те ще са по-красиви, по-състоятелни и по-ценени в обществото. Подобна самозаблуда по принцип винаги е следвана от още по-сериозно затъване и депресия, обобщават психолозите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *