Няма раждане без болка?

Болка с болка няма равна. Тя зависи от различни фактори, в това число от размера и позицията на плода, както и от силата на контракциите

раждане болка Някои жени ходят на курсове за дишане и успокоителни техники, които да помогнат по време на раждането на рожбите им. Други пък се спират на добре изпитани медикаментозни практики, които изключват напълно или намаляват болката.

„Нормалното раждане е спонтанно през естествените родови пътища. То е без увреди за майката и плода, когато говорим за здрави бременни. Понякога в процеса на раждане за съжаление се случват непредвидими усложнения, при които то завършва по оперативен начин. Всичките възможни сценарии обаче трябва да се обяснят на бременната жена, защото тя невинаги има акушерски познания. Трябва да се иска нейното съгласие 3а различна реакция от обичайната. Контактът с бъдещата майка трябва да е налице“, дава своите съвети първо на списание „За жената“ акушер-гинекологът д-р Дани Янкулова.

Лекарствено обезболяване на ражданията

За медикаментозно обезболяване се използват анестезия и аналгезия, които предизвикват загуба на сетивност на част или на цялото тяло. При регионалната анестезия не се потиска съзнанието и жената е в контакт с околните.

Епидурална анестезия

„Тя е един златен стандарт, който се утвърди последните години в родилните зали. Вече се наблюдава едно отлично владеене на тази практика у нас. Трябва да има обезболяване на раждането по този начин, ако жената го иска, разбира се. Епидуралната анестезия, или епидурален блок е един от най-добрите варианти. Предимство е, че освен ефекта върху болката има и по-добро кислородно насищане на плода и намалява стреса“, обяснява доктор Янкулова, която обаче предупреждава и за неизбежните странични ефекти при това обезболяване.

„При майката може да се получи хипотония (ниско кръвно налягане), която се развива след раждането. Това е перманентно състояние. В редки случаи може да бъде опасно падането на кръвното налягане, което е продължително и трудно подаващо се на контрол. Когато има добра хидратация по време на раждането, това може да се редуцира като постродилен ефект. Доброто оводняване трябва да се съблюдава от анестезиолога, тъй като винаги има загуба на течности – с пукането на околоплодния мехур, с изпотяването, с ускореното дишане, раждащата жена губи течности.“

Доктор Янкулова споделя, че има опасност от покачване на епидуралния блок, ако се инжектира много голямо количество анестетик. Това покачва нивото му и може да се наблюдава парализа на дихателните мускули, специално на диафрагмата, затруднения в дишането. Чест нежелан ефект е следродилното главоболие. Маточната активност понякога намалява, удължава се първият период на раждане (пълното разкритие). Вторият, в който се изгонва плодът, също става по-дълъг, защото напъните се забавят и понякога се налага да се използва изходящият форцепс. „Понякога епидуралните блокове спират всякаква маточна активност, бременна жена се отпуска в резултат на хипотонията и тогава единственият начин на това ниво да се извади плодът жив е форцепсът. А не е желателно едно раждане да завършва така. Той си има, разбира се, своите показания, никой не го отрича като метод, но не трябва да се стига до там. Изходът от едно раждане не трябва да е такъв“, категорична е доктор Янкулова.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *