Три мита за ябълките

Ябълките са всеизвестни с полезните си качества и човечеството неслучайно ги цени. Диетолозите смятат обаче, че вярата в чудодейните им въздействия понякога е силно преувеличена, на практика е незаслужена.

http://dieti.net/Експертите например са убедени, че не си струва ябълката да се яде цяла – заедно с обелката, целулозната вътрешност и семките. Кожата и сърцевината са доста груби и дразнят стомашно-чревния тракт. Ако някой има здравословни проблеми с храносмилането, не трябва и да си помисля да яде ябълки по този начин, съветват от medikforum.ru. Вещества с особена полза в семките няма, те дори съдържат малки количества от токсичната синилна киселина.

Не издържа критиката и друг мит – че ако ядеш по две ябълки всеки ден, желязното здраве ти е гарантирано. Наистина, плодовете съдържат голямо количество пектин. Това подобрява състоянието и функциите на храносмилателната система; храните се усвояват правилно, поддържа се балансирана чревна микрофлора. Добрият статус на тази система е залог за активна имунна система. С две думи – ябълките съдействат за доброто здраве, но да се твърди, че това е завинаги и че се отнася за всяка болест – това е нереално.

Ябълките съдържат много витамини. Вярно – особено ценни са витамините Си В9 – фолиева киселина, както и каротин. Комбинацията е добра, но процентното съдържание не е особено високо. За да получите дневната доза от витамин С само от ябълки, трябва да изхрускате 2.5 кила плодове! Не е истина и това, че ябълката е плодът с най-високо съдържание на желязо. Бадемите и прасковите например съдържат доста повече. Освен това е добре да се знае, че желязото от растителните храни се усвоява по-зле от това, което е в животинските продукти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *