ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето какви грижи трябва да полагате за очите през лятото

Очите са един от най-сложните и деликатни органи в човешкия организъм

очи слънце

През лятото те са подложени на повече изпитания. Към дразнения като компютърния монитор, тютюневия дим и праха, се добавят ярката слънчева светлина, пясъкът на плажа, солената морска вода, хлорът в басейните.

„Слънчевите ултравиолетови лъчи обикновено не предизвикват промени в очите, но високо в планината и на морето се появява реален риск да засегнат тъканите им – обяснява пред вестник „Всичко за семейството“ доц. д-р Андрей Андреев. -Влиянието на слънчевите лъчи е най-силно по обяд, когато пътят на светлината е по-къс и директен. Особено чувствителни са роговицата (външната обвивка) и конюнктивата (лигавицата) на окото. След няколко часа на открито и без очила се появяват първите тревожни симптоми – силна болка, светлобоязън, парене, сълзене, чувство за чуждо тяло и присвиване на клепачите.“

Влиянието на слънчевите лъчи се отразява по-силно на прекаралите възпалителни заболявания на очите, както и на по-възрастните хора със склонност към дегенерация на макулата (заболяване на централната част на ретината). В още по-голяма степен слънцето въздейства на оперираните от катаракта и на пациенти с вградени изкуствени лещи, при които липсва естествената бариера, каквато е човешката леща.

За да се предпазите от вредното влияние на слънчевите лъчи, носете подходящи очила или лещи. Кристалните стъкла са по-тежки, но не се драскат, което е важно, тъй като драскотината пропуска светлина. За планински условия най-подходящи са очилата с максимално тъмен филтър и с поляризация, която предпазва от отраженията на равни повърхности. Моделите с по-светли стъкла, но с поляризация са подходящи за шофиране. Жълтите стъкла най-силно поглъщат ултравиолетовите лъчи, затова е добре да ги носят хора със заболявания на ретината, а зелените се препоръчват на болни от глаукома, пише вестник „Всичко за семейството“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *