Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога се появяват зъбите на бебето?

Първият зъб на бебето ви може да се появи по-рано или да дойде точно навреме, но след като никненето на млечните зъби започне, то вероятно ще следва доста предсказуем модел.

Родителите смятат, че никненето на млечните зъби става няколко дни след подуването и раздразнителността в устата на бебето. Всъщност развитието на зъбите започва още преди раждането. Основно зъбките се образуват под венците около шестата седмица на бременността и започват да изграждат твърдия емайл през третия и четвъртия си месец. Постоянните зъби също се зараждат по това време. Поради това по време на бременността си жената трябва да се храни с добре балансирана диета, включваща богати на калций храни като кисело мляко и тъмно зелени зеленчуци.

Никненето на млечните зъби може да започне най-рано на 4-месечна възраст, но при повечето бебета това става към шестия месец. Обикновено зъбките тръгват по двойки – първо се появяват долните предни два зъба, после двата горни – това са централните резци. След това изникват страничните резци, последвано от кътниците и накрая кучешките зъби, които са острите зъбки в непосредствена близост до предните.

Ако детето ви е на 8 месеца и все още няма първи зъб – не се притеснявайте. Първият зъб може да дойде по всяко време между 4 и 12 месец. Ако няма зъбче и когато е на една година и в същото време детето расте добре и нормално – не се притеснявайте, зъбчето ще изникне всеки момент. В редки случаи липсата на зъби е признак на метаболитно нарушение, но ако това е така, едно дете ще има и други проблеми на растежа, които се нуждаят от съответно лечение.

Биберонът-залъгалка не е вреден за млечните зъби, ако се използва разумно за ограничен период от време. Дори се препоръчва на родителите да изберат ортодонтски тип биберон (потърсете думата „ортодонт” върху опаковката), защото той ще спомогне за по-естествено изравняване между горните и долните зъби. Също така никога не топете биберона-залъгалка в сладка течност, защото това може да предизвика кариес на зъбките. Някои хора топят биберона в мед, а той въобще не се препоръчва за деца под 1 година, защото може да предизвика отравяне с ботулинов токсин. Медът често съдържа, макар и малко количество спори на ботулиновата бактерия, които по принцип са унищожавани и извеждани от зрелия организъм, но са опасни за бебето.

 

Бременност и хранене

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *