Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Атопичен дерматит – същност, симптоми и лечение

Най-често срещания тип екзема е атопичния дерматит. В тази статия с помощта на д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора ще ви представим същността, симптомите и лечението при атопичен дерматит /екзема/.

 

Какво представлява атопичния дерматит?

Той е известен също като най-често срещания тип екзема и е не заразно кожно заболяване, което засяга голяма част от децата и юношите. Това е хронично заболяване, характеризиращо се със суха кожа, силен сърбеж, а когато се почеше от екземата може да потече бистра течност. Хората с екзема са особено податливи на различни кожни бактериални, гъбични и вирусни инфекции споделя д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора.

 

Според резултатите на различни проучвания, изследователите споделят, че 65% от децата с атопичен дерматит развиват симптомите през първите години от живота – най-рано между 2 и 6 месец, а при 85% първите признаци могат да се появят, преди да навършат 5 години. Голяма част от хората преодоляват атопичния дерматит в началото на младежките си години.

 

Причини

Все още не е известна причината за появата на атопичен дерматит /екзема/, но почти сигурно е, че комбинацията от генетични и природни фактори оказват голямо значение според д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора. Тя споделя също, че този кожен проблем често е свързвано и с други алергични заболявания като сенна хрема, астма и хранителна алергия. Проучвания сочат, че децата, чиито родители имат различни алергии или астма са по-склонни да развият атопичен дерматит в сравнение с децата на родители без алергични заболявания. Приблизително 30% от децата с този вид екзема имат хранителни алергии, а също така вероятността да развият астма или дихателни алергии е много голяма. Хората, които живеят в градове със сух климат са предразположени да развият заболяването.

Състоянието на хора с атопичен дерматит се влошава, когато са изложени на някои от следните фактори:

  • Студен и сух въздух.
  • Контакт на кожата с дразнещи химикали.
  • Плесен, цветен прашец, акари, животни и някои храни, които предизвикат алергични реакции.
  • Настинки или грип.
  • Емоционални фактори като стрес.
  • Контакт на кожата с необработени материали като вълна.
  • Аромати и оцветители от някои лосиони и сапуни.
  • Твърде честото взимане на душ или вана, без след това да се хидратира кожата по-правилния начин може сериозно да влоши екземата.

Симптоми

Червената и сърбяща кожа са основните симптоми, по които можете да познаете атопичния дерматит. Д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора споделя също, че сърбежа може да се появи преди обрива, а понякога мъже да бъде изключително силен. Постоянното чешене може да доведе до зачервяване, подуване, напукване и сълзене на бистра течност, образуване на рани и разпространени по кожата.

При бебетата на възраст между 6 и 12 седмици може да се появи люспест обрив по лицето и брадичката, а след като те започнат да пълзят и да се движат, е много вероятно да бъдат засегнати и други области от тялото им.

В детска възраст обривът започва с подутини, които стават твърди и започват да се лющят, когато се чешат. Най-често това се среща за коленете, глезените, лактите, на китките и ръцете, от двете страни на врата и около устата. Имайте предвид, че постоянното облизване може да доведе до малки болезнени напуквания на кожата.

При някои деца атопичната екзема може да премине в ремисия и те да нямат проблеми с нея дълго време, но съществува опасност, след като влязат в пубертета в следствие на хормоните, стреса или употребата на дразнеща козметика, заболяването отново да се обостри.

Има и малък процент хора, които развиват атопичен дерматит за пръв път като възрастни. При тях обривът се среща по-често от вътрешната страна на коленете и лактите, ръцете и краката, а също и на врата. При тежко обостряне, симптомите могат да се разпространят по цялото тяло.

 

Диагноза

Д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора съветва при съмнение за атопичен дерматит /екзема/ да потърсите задължително кожен специалист, които може да извърши:

  • Физически преглед и по-специално да провери щателно външния вид на кожата
  • Проучване дали в семейството ви е имало подобни проблеми преди
  • Кожна биопсия /премахване на малка част от кожата за изследване/, за да се потвърдят или отхвърлят причините за сухата и сърбяща кожа.
  • Алергичен тест, който може да бъде полезен за хора, имащи симптоми на други алергични заболявания.

 

Лечение

Вие и вашия дерматолог трябва да обсъдите как е най-добре да протече лечението и какви лекарства да се използват при атопичен дерматит. Ако правилно се грижите за вашата кожа у дома, може да се намали нуждата от употребата на лекарства.

Ето няколко препоръки:

  • Избягвайте да чешете обрива или кожа.
  • Може да облекчите сърбежа като хидратирате кожата си или като пиете антихистаминови таблетки, които трябва да ви предпише вашия дерматолог.
  • Подрязвайте късо ноктите си, за да не се изкушавате да се почесвате.
  • Хидратирайте кожата си по два-три пъти на ден със специални кремове, лосиони, мехлеми или с вазелин също става. Всички козметични продукти, които използвате трябва да са без алкохол, оцветители, аромати и други дразнещи кожата химикали. Овлажняването на въздуха в дома ви също може да помогне.
  • Избягвайте всичко, което влошава симптомите, като: вълна, силни почистващи препарати, стрес и внезапно повишаване на температура, което води до изпотяване.
  • Когато си взимате душ избягвайте: обикновените сапуни, желателно е да използвате  медицинска козметика, продължителните и горещи душове, по-добре да бъдат кратки и хладни. Не търкайте кожата си, за да я изсушите, а веднага след като излезете от банята е задължително да използвате хидратиращи кремове, лосиони или мехлеми, които ще задържат водата е кожата ви за по-дълго време.

 

Усложнения

Както вече споменахме в по-горните редове, хората с атопичен дерматит /екзема/ са податливи на кожни инфекции, причинени от бактерии, гъбички и вируси. Голяма опасност за хората с този неприятен кожен проблем е заразяването с батерии като стафилококус ауреус. Спред изследвания от 60 до 90% от хората страдащи от атопична екзема имат и стафилоковата бактерия върху кожата си.

Д-р Иванова, дерматолог от Стара Загора споделя, че много от страдащите от атопичен дерматит са податливи и на вирусни инфекции на кожата. Така например ако са заразени с вируса на херпес симплекс, те могат да развият атопичен дерматит с екзема херпетикум.

 

Повече информация за атопичения дерматит /екземата/ можете да откриете на

http://dermatolog-ivanova.com/лечение/78/екзема

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *