ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изборът на подправки говори за характера

Учени от университета в Пенсилвания откриха връзка между характера на човека и неговите предпочитания към пикантните подправки.

4iliХората с лек, весел характер – общителни и склонни към бързо сближаване, обичат чили или къри. Така по най-неочакван начин се потвърждава една игрословица на Алиса от “Алиса в страната на чудесата”: че от оцета /киселото/ се вкисваш, а горчицата те огорчава. Наистина има връзка между характера и склонността да рискуваш – и подправките, твърдят от medikforum.ru.

Любителите на купоните, на дружеските софри, пътуванията и изобщо на всякакви форми за приятно прекарване на времето – тези хора, оказва се, предпочитат пикантния вкус на храната и добавките, които осигуряват всичко това. Онези, които обичат нещата да са предсказуеми, подредени по план, избират храна с неутрален вкус и не си падат по лютите, остри подправки. Хората от този тип не обичат риска и изненадите ги стресират. Такива изводи е направил екипът от Пенсилвания, който правил тестове със 184 доброволци.

Всички те били специално подбрани сред кандидати-непушачи на възраст от 18 до 45 години. При подбора имало условие хората да нямат никакви проблеми, които по някакъв начин могат да окажат влияние върху вкусовите им възприятия. 63% от участниците са били жени.

Първата работа на изследователите била да оценят  тягата на доброволците към рисковото поведение и новите усещания по специална скала. След това на всички било дадено по малко капсаицин – активното вещество от лютите чушки, което предизвиква характерното парене. От доброволците било поискано да оценят блюдо с чили – подправката, в чийто състав влиза това вещество. Групата от хора, които по описаната скала на риска била с изявено отхвърляне на новите и неочаквани преживявания, тотално не харесала храната и поставила отрицателна оценка. Колкото по-люта храна получавали тези хора, толкова по-ниска оценка слагали на яденето.

При любителите на риска нещата били напълно различни – там лютата, пикантна храна предизвикала само положително отношение. Хората от тази група се оказали най-откритите и общителните сред всички, с които научният екип работил.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *