Начало / Здравословен живот / Здравословно хранене / Виж кое кафе е опасно за сърцето!


Виж кое кафе е опасно за сърцето!

Любителите на кафе трябва да внимават в каква форма ще се наслаждават на предпочитаната напитка – дали ще започват деня с еспресо или със старото турско кафе?

kafe7И ето защо: кафето еспресо е опасно за хората, които имат сърдечни проблеми! Така поне твърдят учени от Палермо, които са изследвали въздействието на тонизиращата напитка върху възрастни доброволци.

Ако се съди по техните изводи – дори едно еспресо на ден е в състояние да създаде здравословни проблеми, пише medikforum.ru. Като цяло науката няма нищо против кафето – напротив, отчита се положителното му въздействие за тонизиране на организма и за предпазване от някои болести, включително онкологични.

Групата от Палермо ангажирала за своите изследвания двадесет възрастни любители на кафето. Половината пили еспресо, останалите – кафе от джезве без кофеин. В резултат на експеримента у всички участници в еспресо-групата било отчетено повишение на артериалното налягане. Кардиолозите са на мнение, че причина за това е повишената концентрация на кофеина в малко количество от напитката – кафето еспресо обикновено е тройно по-силно от свареното по класическа технология. Чаша еспресо влошава кръвообращението с 22% за около един час.

Ако някой реши да изпие няколко еспресо кафета с малък интервал от време, той буквално си проси стенокардия или дори инфаркт на миокарда. За отбелязване е, че доброволците, които пили безкофеиново кафе, не отчели подобни смущения.

 

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*