Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Физическите наказания причиняват хронични заболявания

Канадски учени доказаха в мащабно изследване, че хроничните заболявания в зряла възраст имат връзка с физическите наказания в детството.

boy2Възпитанието чрез наказания, в това число – физически, е сравнително добре изследвана област. Поне в тази част, която засяга психичното здраве, припомнят от medportal.ru. Известно е, че корените на депресиите и общото ниво на тревожност са именно в подобни принципи на възпитание. Как стоят нещата с физическото здраве, се проучва едва сега.

Учените проучили богат информационен масив от общонационално изследване в САЩ, в което през 2004/5 година са участвали над 34 000 американци на възраст над 20 години. В анкетните им карти имало въпроси за това – дали спрямо тях са били прилагани в детството физически наказания (плесници, щипане, блъскане и т.н.). 1300 от участниците обявили, че понякога това им се е случвало. Всеки от тези хора потвърдил също така, че в момента страда от поне едно хронично заболяване. При хората от тази група 25% се оказали с признаци на артрит, 28% – в повишен риск от сърдечно-съдово заболяване. 31% от пердашените в детството били със затлъстяване срещу 26% в групата без физически наказания.

Авторите на проучването все пак отбелязват, че един шамар зад врата едва ли би причинил тежък артрит. Но все пак родителите би трябвало да са наясно, че възпитанието чрез подобни методи крие рискове и има последици, за които те не си дават сметка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *