Две лъжици мед спасяват от кариес!

Медът спасява от кариес – не е ли странно? Той е сладък и първото, което си мислим в този случай, е че по-скоро поврежда зъбния емайл!

medОказва се обаче, че е точно обратното, твърдят от medikforum.ru. Ако се приемат по две супени лъжици мед на ден, стройният силует ще бъде съхранен, а зъбите ще бъдат защитени от кариес.

Как се обяснява това?

Медът има свойството да разрушава кариозните образувания по зъбите, смятат учени от Нова Зеландия. Всъщност той наистина е и сладък, и лепкав, но докато го хапваме, той освобождава известно количество водороден прекис. Това съединение е с доказан антибактериален ефект – докато медът се асимилира, водородният прекис се превръща в истински гард! Механизмът е следният: кариесът се причинява от бактерии, които полепват по зъбите благодарение на комплексен хранителен компонент.

Когато ядем мед, освободеният прекис възпира образуването на въпросния компонент и бактериите не са в състояние да се задържат трайно върху зъбите. Така болестотворните микроорганизми не могат и да отделят киселини – нещо, което уврежда здравината на емайла.
Очевидно е, че медът е великолепен продукт, чиято полза непрекъснато разкриваме и опознаваме и който тепърва трябва да получи достойната ни оценка!

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.