Синдромът на раздразненото дебело черво е нелечимо заболяване!?

Sindromyt na razdraznenoto debelo 4ervo e nele4imo zabolqvane

Твърди се, че синдромът на раздразненото дебело черво е нелечимо заболяване. Нещо повече – медицината не е наясно какво точно го причинява!

 

Най-добрата стратегия е да се приспособите към него. Можете да промените хранителния си режим и да усвоите някои изпитани техники за справяне със стреса. Ще постигнете гарантирано подобрение, ако ги комбинирате с алтернативните средства, описани в тази глава. Откриете ли своята формула за овладяване на симптомите, ще ви бъде много по-лесно да живеете с тях.

 


Защо се получава синдромът на раздразненото дебело черво?

Храната се придвижва през гастроинтестиналния тракт, изтласквана от въл­нообразните контракции на мускулатурата на червата. При синдрома на раздраз­неното дебело черво обаче тези мускулни съкращения са неправилни: бързи и не­постоянни (когато провоки­рат диария) или бавни и слаби (причиняващи за­пек). Симптомите включват коремна болка и метеоризъм. Проблемът се задъл­бочава при повишени нива на стресовите хормони в комбинация с прием на оп­ределени храни. Жените страдат 2 пъти по-често от това заболяване.

 

Техники за овладяване на стреса и за лечение на синдрома на раздраз­неното дебело черво:

  • Стресът е един от основните фактори, отключващи пристъ­пите на заболяването. За да се справите с него, практикувайте медитация, йога или ежедневни дихателни упражнения като това: седнете удобно, отпуснете се и съсредоточете цялото си внимание върху въздуха, който вдишвате и издишвате. Когато изпитвате безпокойство, прилагайте тази техника.
  • Водете си дневник на симптомите. В него отбелязвайте типа на оплакванията си и тяхната интензивност и описвайте стресовите ситуации, които сте имали през деня. В края на ме­сеца разгледайте страниците на дневника. Ако забележите, че преди бизнес среща или полет със самолет симптомите ви се влошават, това може би не е случайно. Като определите ситуа­циите, които предизвикват характерните оплаквания, потърсе­те адекватен начин да се справите с тях.

 

Други фактори, обострящи симптомите

  • Ограничете консумацията на месо, пържени храни, расти­телни мазнини, маргарин и млечни продукти. Те провокират болезнени спазми на дебелото черво, които могат да доведат до диария.
  • Въздържайте се и от пикантни храни. В лютите чушки на­пример се съдържа капсаицин – вещество, което също може да предизвика диария.
  • Намалете приема на кофеин. Той обостря симптомите на за­боляването.
  • Избягвайте храните, предизвикващи метеоризъм (например броколи, бяло, червено и брюкселско зеле).
  • Не си купувайте дъвки и бонбони с изкуствени подсладители (като сорбитол и манитол). Тези вещества не се усвояват от ор­ганизма. При разграждането им от бактериите в дебелото чер­во се образуват газове, които може да предизвикат диария.
  • Откажете тютюнопушенето. Никотинът обостря симптоми­те. Освен това поглъщането на въздух при пушене се отразява крайно неблагоприятно на храносмилателната система.

 

Кои лекарства предизвикват колит

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *