ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При настъпил инсулт първите няколко минути са от значение

Какво да правите? Трябва незабавно да се обадите на спешния телефон 112

мозъчен удар

Лечението на този сериозен проблем изисква много внимание, грижи и бърза реакция. „Важно е болният да е в удобно, хоризонтално положение и да се отстрани всичко, което може да попречи на дишането му – дава съвети пред вестник „Всичко за семейството“ доц. д-р Габровски. – При опити за повръщане болният трябва да се постави настрани. Останалото е работа на лекарския екип.“

В България мозъчносъдовата заболеваемост е висока в сравнение с другите европейски страни. Много са случаите с трайни увреждания и летален изход. Според специалистите причината не е в качеството на лечение, а в непотърсената навреме спешна помощ.

„В болница „Пирогов“ се извършват вътресъдови, както и минимално инвазивни операции с помощта на специални невроендоскопи – уверява д-р Габровски. – Въвеждането в хирургическата практика на операционния микроскоп, на специализирания микроинструментариум, на специални аневризмални клипси (клипс за разширен кръвоносен съд) доведе до революция в лечението на мозъчносъдовите заболявания. Фундаментален остава принципът на съвместната работа на различни специалисти в търсене на най-доброто решение за конкретния пациент. Защото универсални решения няма – това, което показва добри резултати в един случай, може да е неподходящо в друг.“

След прекаран инсулт пациентите се възстановяват под наблюдението на невролози. Има нови методи и в областта на рехабилитацията. Най-важният период са първите месеци след инсулта. За съжаление нервните структури се възстановяват много трудно и оздравителният процес може да продължи 18-24 месеца, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *