ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Инсултът атакува неусетно

Високите температури през лятото подлагат на изпитания доброто ни физическо състояние

инсултПри засилено изпотяване организмът губи повече течности и се обезводнява, което води до сгъстяване на кръвта. Това създава предпоставка за образуване на тромби и запушване на кръвоносните съдовете. При рязък скок на кръвното съществува опасност от спукване на кръвоносен съд при хора на средна и напреднала възраст, тъй като с годините съдовете губят еластичност, а по вътрешната им страна се натрупват отлагания, които затрудняват нормалното движение на кръвта. Рискът е особено голям за фината мозъчна система, а настъпилият в нея кръвоизлив се нарича инсулт. Най-застрашени са хората със сърдечносъдови заболявания, особено онези, които са провели лечение на високо кръвно налягане, атеросклероза, както и пациенти, прекарали инфаркт и инсулт.

„Здравословният начин на живот може значително да намали риска от това заболяване – изтъква пред вестник „Всичко за семейството“националният консултант по неврохирургия доц. д-р Николай Габровски. – Това означава придържане към балансирано хранене, редовна физическа активност и елиминиране на стресовите фактори. През лятото е препоръчително да се избягват продължителен престой на пряка слънчева светлина и физически натоварвания при високи температури, особено без повишена консумация на течности. Редно е хранителният режим да се промени, като се ориентирате към плодове и зеленчуци. За съжаление има и множество индивидуални, генетични фактори, които определят доколко организмът ни се повлиява от външните условия. Установено е, че при еднакви условия при някои хора рискът от инсулт е по-висок, отколкото при други. И това е именно на базата на индивидуалната предразположеност.“

Специалистът обяснява, че мозъчносъдовите инциденти неслучайно са добили популярното название „удар“. Причината е, че най-често те настъпват внезапно и безсимптомно. Има голяма разлика в това дали инсултът е исхемичен, т.е. в резултат на запушване на мозъчен кръвоносен съд, или хеморагичен – причинен от разкъсване (спукване) на кръвоносен съд. Обикновено исхемичният настъпва сутрин (след сън), докато хеморагичният възниква като следствие от напрежение и повишено кръвно налягане, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *