Болката провокира тактилната синестезия

Има хора, които на физиологично ниво възприемат случващото се около тях по-дълбоко от останалите: те чувстват миризми и вкусове, недостъпни на нас, простосмъртните

bolka

Емоциите и звуците за тях имат цветова „аура„. Някои дори могат да усещат болката или удоволствието, изпитани от други.

Майкъл Баниси от Голдсмитския колеж (Великобритания) и колегите му обърнали внимание на това, че средно на сто души се падат един или двама, които поне веднъж в живота си (обикновено в детството) са преживели огледална тактилна синестезия. При това най-силни усещания предизвиквала именно болката.

Механизмът на това явление е неизяснен. Баниси предполага, че причината е в некоректната работа на системата, благодарение на която се отличаваме от другите. Няма нищо чудно в това, че синестезията е присъща на всички хора, тъй като, за да разберем, че някой се сърди или тъгува, се поставяме на негова място, но при това не забравяме, че това е друг човек. А на сине-стетиците им се струва, че те всъщност гледат в огледало, в което виждат себе си. Синестетите не просто моделират това, което може да чувства в дадена ситуация друг човек, но много точно определят какво в действителност усеща той.

Синестетите не халюцинират, а наистина по-добре разбират другите. Може би това не е болест или отклонение, а нормален резултат от социализацията, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *