“Луд” мед от Черноморието стъписа кардиолозите

Мед от турската част на Черноморието предизвика смут в медицинските среди, след като се появиха съмнения за негативни последици от консумацията му.

med“Лудият” мед вероятно е опасен за здравето, и по-точно за сърцето, пише medportal.ru. Възможно е той да съдържа граянотоксини – вредни съставки от полените на два вида рододендрони, широко разпространени в тези райони. Вече има научни съобщения за случаи на отравяния с “лудия” мед: двама граждани на Турция получили тежки аритмии, след като похапнали на корем от лакомството.
Историята е била представена на конгрес на кардиолозите в Атина, цитирана от ВВС.

68-годишен селянин и 26-годишният му син били докарани в измирска болница със сърдечни нарушения и световъртеж. Причина за тяхното състояние се оказал медът, с който фамилията се снабдила от Черноморското крайбрежие. Двамата мъже минали през няколкодневна терапия и се прибрали вкъщи. Измирските лекари смятат, че след като потреблението на мед в световен мащаб расте, трябва да се имат предвид районите, в които “работят” медоносните пчели.

Консумирайки мед, хората са убедени, че това е продукт с лечебни и общоукрепващи качества. Понякога обаче районът, в който е “пашата” на пчелите, създава опасности за човешкото здраве. Турските лекари препоръчват при всяка покупка на натурален мед да се прави проба с неголямо количество и едва след няколко дни да започне редовната консумация.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *