Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Помощ, нитрати!

МАЗНИНА + НИТРАТИ -изключително опасна комбинация

спанак

Всъщност в малки количества нитратите не са опасни за здравето ни. Рискът се появява, когато те се преобразуват в нитрити. А това се получава най-вече, когато зеленчуците и плодовете не се съхраняват правилно, когато се подлагат на термична обработка или се добави към тях мазнина. Затова се препоръчва да не ядете зелени салати с олио, а овкусени единствено със сок от лимон. Той съдържа витамин С, който ще неутрализира нитратите. По същата причина не е добре да пържите зеленчуци, защото така ги превръщате в концентрат на нитрити. Също не бива да притопляте ястията по много пъти.

ВОДАТА – вечният помощник

Кой не знае, че зеленчуците трябва да се мият добре. Но не просто да се облеят с вода, а да се оставят под течаща вода продължително, дори да се накисват. По този начин се намалява количеството на нитратите. Затова преди да готвите картофи например, е добре да ги обелите, нарежете на парчета и накиснете за половин час в студена вода, която след това да изхвърлите. Същото важи и за зелените салати – преди ядене измийте добре салатата листо по листо и след това ги накиснете във вода със сол за половин час. Както казахме, при термична обработка нивото на нитритите се увеличава, затова когато рецептата го позволява, изхвърляйте водата, в която сте варили зеленчуци, и то веднага. Още по-добър ефект ще има, ако вече сварените зеленчуци залеете със студена вода. Колкото по-бързо изстинат, толкова по-малко нитрати ще останат, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *