Имате ли проблеми със заспиването?

Преди лягане хапнете парче пуешко или пилешко месо или банан.

Тези храни съдържат аминокиселината триптофан, необходима за производството на серотонин – химическо вещество в мозъка, което благоприятства здравия сън. Придържайте се към малки порции, защото пълният стомах ще ви държи будни.

Въглехидратите съдействат за навлизането на триптофан в мозъка. Изпийте чаша топло прясно мляко – в него също се съдържа триптофан – и хапнете 1 бисквита. Можете да подсладите млякото с 1 с.л. пчелен мед. Ако го поръсите и с канела, ща ви подейства като слабо успокоително средство.

Избягвайте обилните вечери. Ако преяждате непосредствено преди лягане, не се учудвайте, че ви е трудно да заспите – усвояването на големи количества храна отнема 3-4 часа.

Пикантната и твърде сладката храна не са подходящ избор за вечеря. Подправките ще раздразнят стомаха ви, а големите количества сладки храни, особено шоколадът, в който се съдържа кофеин, ще превъзбудят нервната ви система.

Не стойте дълго време пред компютъра. Светлината от него потиска производството на серотонин и това пречи да заспите.

Събуждайте се по едно и също време всеки ден, независимо колко сте спали. През почивните дни не се излежавайте, а следвайте същия график, за да може организмът ви да привикне към него. Така ще заспивате по-бързо.

Сутрин ходете пеша – може да не е продължително, но трябва да е на открито. Естествената светлина сигнализира на организма, че е време да се събуди за новия ден. Настройте биологичния си часовник към дневната светлина и ще се радвате на здрав сън през нощта.

Възглавничка с хмел прогонва безсънието. Цветовете на хмела, който се използва в пивоварната промишленост, излъчват аромат със слабо успокояващо действие. За да си направите възглавничка, ушийте квадратен калъф (с размери 30 х 30) и го напълнете със сушени цветове. Затворете плътно четвъртата страна и оставете възглавничката близо до главата си, за да вдишвате аромата.

 

Тайни за добър сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *