Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 задължителни правила за болните от язва

Това са няколко съвета, свързани с храненето и начина на живот, които ще облекчат неразположенията на страдащите от язвена болест

язва

Спазвайте диета. Тя включва лека храна, която не дразни червата и лигавицата на стомаха. Хапвайте често и по малко. Добре е в менюто ви да има ориз, нискомаслени млечнокисели продукти, прясно сирене. Когато усетите обостряне на симптомите, наблегнете на билкови чайове и пюрета. Прясно приготвен зелев сок (около 50 мл) има полезен ефект, ако се пие сутрин. По желание може да го разреждате с минерална вода.

Избягвайте всякакви пържени ястия, пушени сирена и колбаси. Пикантното и лютото също са вредни. Не се препоръчват консервирани храни, шоколад, мазнини от животински произход, силен чай и кафе, газирани напитки. Цитрусовите плодове (лимони, портокали, грейпфрут) дразнят лигавицата на стомаха. Пектинът, който се съдържа в печените ябълки, действа като балсам на язвата. Същия ефект има и зехтинът -една супена лъжица сутрин на гладно ще облекчи неприятните усещания в стомаха.

Поддържайте нормалната работа на червата.

Ако страдате от запек, добре е да използвате слабителни средства с меко действие, но не по-често от веднъж седмично.

Аспиринът и медикаментите, които го съдържат, са абсолютно забранени. Нестероидните про тивовъзпалителни средства могат да предизвикат обостряне на язвения процес и да доведат до кръвоизливи.

Откажете цигарите.

Положителните емоции, леките физически на- товарвания и разходки са препоръчителни. Това е приятен и ефикасен начин да поддържате язвената болест в ремисия, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *