Начало / Здравословен живот / Мъжете и жените / Замразената яйцеклетка – още един шанс за майчинство


Замразената яйцеклетка – още един шанс за майчинство

Коя е най-подходящата възраст за една жена да стане майка?

замразена яйцеклетка

Според лекарите между 20 и 30 години. Пикът на фертилността (плодовитостта) е между 25 и 30 години, след което започва постепенно да спада. Това са фактите от биологична гледна точка. Най-различни причини обаче могат да отложат майчинството -липса на подходящ партньор, нежелание за поемане на допълнителни грижи и отговорност, усещане за житейска незрялост. Освен това много жени в този период поставят сред приоритетите си образованието, кариерата, финансовата стабилност. У нас възрастовата граница за раждане на първо дете постепенно се измести към 30 години.

Лекарите твърдят, че фертилността рязко спада след 35 години, като успоредно с това се увеличава рискът от малформации на плода. Ако жените искат да планират майчинство за по-късна възраст, могат да замразят свои яйцеклетки, които в избрания момент да оплодят със сперма на съпруга или на донор. Този метод се прилага по света от 2003 г., а у нас – от 2007-а.

Криоконсервацията (замразяването) на яйцеклетки има 95-процентна надеждност, твърдят докторите. Биологичният материал оживява след размразяването и може да се използва за оплождане, като постигнатият успех съответства на този с пресни яйцеклетки. Трябва да се има предвид обаче, че не всички замразени яйцеклетки могат да оцелеят. Практиката показва, че най-голям шанс имат яйцеклетки, замразени от жени до 30-32-годишна възраст. След 35-ата година качеството на генетичния материал се влошава, пише вестник „Всичко за семейството“

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб