Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За здрави очи телевизор се гледа на светло

Очите се уморяват по-бързо от силния контраст между яркостта на изображението на телевизионния екран и осветлението на стаята

2

Същото важи за работата пред компютърния монитор и в по-малка степен за гледането в киносалон, където разстоянието между екрана и зрителя е по-голямо. Американски специалисти от Политехническия институт „Ренслер“ в Ню Йорк доказаха това с експеримент. Те разделиха участниците в две групи. Първата гледала филм на плосък екран в добре осветена стая, а втората била в помещение без допълнително осветление. След това групите разменили местата си. В паузата и след втория филм учените проверили с каква скорост реагират участниците на визуални дразнители.

Ето какво сочат данните: липсата на осветление в помещението понижава скоростта на реакцията. Освен това гледалите на тъмно имали оплакване от сънливост, зрително напрежение и умора. Причината е, че при недостатъчно осветление зеницата се разширява, за да вижда по-добре. Това обаче повишава вътреочното налягане.

Включената нощна или настолна лампа не е решение. Човек седи в светло петно, което тя очертава, а при преместване на погледа от тв екрана или мони-тора гледа в тъмното. По този начин зеницата ту се свива, ту се разширява, което уморява очите и во-ди до развитие на късогледство.

За добро осветяване на малка или средно голяма стая осигурете 60-ватова крушка. Оптималният вариант за по-голямо помещение е светлината да идва от няколко осветителни тела, пише вестник „Всичко за семейството“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *