Как да използваме билките безопасно?

Билки се приемат най-лесно във вид на капсула или таблетка.

Ако билковият продукт е съобразен с определени стан­дарти, може да сте сигурни какво количе­ство от активната съставка приемате. Ня­кои билки като хидрастиса и ехинацеята се предлагат под формата на тинктура, бързо действащ концентриран билков екстракт, съдържащ алкохол. Обикнове­но се взема по малко количество – от ня­колко капки до една супена лъжица. Мо­же да се смеси със сок, за да се коригира неприятният вкус.

По-слабите билки като например цвят от лайка или листа от мента обикновено се предлагат под формата на пакетчета чай или насипно. Едно пакетче чай или 1 супена лъжица сухи билки се залива с 250 мл вряла вода (за 1 чаша чай). Оставя се да престои няколко минути. За по­мощно лечебно действие обикновено се приготвя отвара: билката трябва да ври няколко минути и да престои по-дълго време. Така приготвената отвара има по-силен вкус и е по-ефикасна. Използвайте двойно или тройно количество от билка­та и я оставете да кисне 10-20 минути.

Преди да започнете да приемате някоя билка, е важно да се информирате какво действие има, какво количество трябва да се взема и дали е безопасна за вас. Винаги уве­домявайте лекаря си какви билки или други добавки използвате, за да се пред­отврати възможно взаимодействие с предписваните медикаменти. Запомнете следните неща:

  • Не събирайте билки, ако не ги позна­вате добре. Възможно е да объркате правилната билка с някоя безполезна или дори опасна. Имайте предвид, че пресните билки имат по-слабо дей­ствие от сушените.
  • Лечебният ефект от някои билки на­стъпва много бавно – дни, а понякога седмици след първоначалния прием. Не превишавайте препоръчваната до за в желанието си да постигнете по- бърз резултат.
  • Трябва веднага да прекратите употре­бата на билковия препарат, ако се по­явят оплаквания, свързани със стома­ха, диария, кожни обриви, главобо­лие, алергична реакция или други симптоми до два часа след приема.
  • Ако не настъпи подобрение след про­веденото лечение с билки, преуста­новете приема и се консултирайте с лекар.

 

 

ВНИМАНИЕ!

Не приемайте ехинацея или хидрастис по­вече от 8 седмици. Тези билки са най-ефика­сни, когато се вземат при първите симптоми на заболяването и из­вестно време след то­ва. Ехинацеята стиму­лира производството на имунните Т-клетки, които се справят с ин­фекцията, но продъл­жителната употреба може да изчерпи ре­зервите от тях и да отслаби имунната система. Ако имате автоимунно заболяване, потърсете медицински съвет. Хидрастисът има свойства на анти­биотик и може да нару­ши баланса на чрев­ната флора.

 

 

Кудзу е билката с най-универсални приложения в алтернативната медицина

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *