ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Женските депресии провокират инсулт

Жените на средна възраст, страдащи от депресии, са в два пъти по-висок риск за инсулт от психически здравите си връстници.

depresАвстралийски учени са направили обстойно изследване по темата, като му посветили цели 12 години, пише medikforum.ru. В изследването участвали 10 000 жени на възраст от 47 до 52 години. Обобщението съдържа извод, че депресиите при жени на средна възраст увеличават съществено опасността от инсулт – така че психическите разстройства следва да се приемат като рисков фактор за тежки сърдечно-съдови заболявания.

Самите автори на изследването признават, че не могат да установят каква точно е връзката между двете групи болести. Не е изключено организмът да отговаря на депресиите чрез активиране на различни възпалителни и имунологични реакции, които директно влияят върху работата на кръвоносните съдове. Инсултите при жени, прекарали различни депресии, са 2.4 пъти по-чести в сравнение със здрави жени на същата възраст. Ако се изключат всички останали фактори и остане единствено депресивният, инсултите пак са с 1.9 пъти по-чести при споменатата група с психични проблеми.

Ръководителката на изследването Каролин Джексън смята, че при профилактиката на инсултите на описания фактор трябва да се отдели специално внимание. Сега лекарите не обръщат внимание на това – какво е психическото състояние на пациентките им. Лечението на депресиите може да се окаже успешна профилактика на инсултите, а редовното измерване на артериалното налягане и приема на антикоагуланти да предотврати драми и трагедии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *