Пролетна грижа за хипотониците

Хипотонията е нарушение на функциите на кръвотока, водещо до понижаване на налягането (от 100/80 и по-ниско)

хипотония

Човек усеща силна слабост, умора, тежест в краката, сънливост. Появяват се „мушички“ пред очите, пада пулсът, изстиват ръцете и краката, може да се стигне до загуба на съзнание.

Хипотонията бива два вида:
– остра (налягането пада рязко);
– физиологическа (хронична, предава се по наследство); повечето хора страдат именно от физиологическа хипогония.

Още една неприятност за хипотониците е в това, че налягането им може и да се повиши – да достигне до нормалното за здрав човек (120/80 и по-високо). При 140/90 те се чувстват така, както хипертоникът при умерен пристъп.

При понижено налягане помагат горещо кафе, силен черен чай със захар, горещ шоколад. Може и чаша червено вино или иастойка от глог и елеутерокока.

От храните полезни са мазните зните продукти. Можете да вземете горещ душ, но не вана, тъй като горещата вана може да провокира рязко повишаване на налягането.

Препоръчва се по-често да излизате на свеж въздух, да спортувате, но с умерени физически натоварвания, за да не претоварите сърцето. Полезна е и йогата: упражненията стабилизират налягането.

Откажете се от вредните навици – особено от пушенето, тъй като то провокира свиване на съдовете.

Контролирайте емоциите, изолирайте се от стресовете. Не забравяйте и спазването на режим – лягайте си преди полунощ и спете не по-малко от 8 часа, тъй като за хипотониците е полезно да спят 2 часа. повече отколкото здравите хора, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *