Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пасивното пушене е най-вредно за малките момичета!

Австралийски учени доказаха, че пасивното пушене вреди повече на подрастващите момичета, отколкото на връстниците им момчета.

detkoПространно изследване в продължение на повече от 17 години е съпоставяло влиянието на тютюневия дим върху подрастващи, пише medportal.ru. Обобщенията са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Екипът е изследвал 1057 подрастващи, родени между 1989 и 1992 година в австралийския град Пърт. Децата са били наблюдавани от 18-та седмица на бременността на майките им, до тяхната 17-годишна възраст. Лекарите се интересували дали някой от семейството на обследваните деца е пушач и дали пуши редовно в присъствието на детето. Оказало се, че на практика 48% от наблюдаваните подрастващи са пасивни пушачи!

Негативите на тютюневия дим се отразявали по-зле на момичетата, отколкото на момчетата. При момичетата нивото на добрия холестерин масово се оказало по-ниско от това на момчетата. Това означава, че при момичетата е по-голям рискът от сърдечно-съдови заболявания. Те са изложени в по-висока степен на тромбози и с възрастта при тях расте рискът от инфаркти и инсулти.

Пасивното пушене може да се окаже рисков фактор с важно значение повече при жените, алармират изследователите от Австралия. Те смятат, че трябва да има държавни програми и обществен натиск срещу пушенето в присъствие на деца вкъщи. Особено важно е това да се прави, когато децата са момичета!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *