Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вредното въздействие на готварската сол

Ако се прекалява, най-тежки са последиците при хората със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

salt-golqmВ последно време много хора злоупотребяват с употребата на сол, а това води до увреждане на организма. Далеч сме от мисълта, че солта трябва да се изключи напълно – нашият съвет е да не прекалявате.

Минералните соли играят важна роля при поддържане на алкално-киселинното равновесие. Йоните на натрия участват в процесите на мускулните съкращения и предаването на нервните импулси. Нормално е човек да приема 10-15 грама готварска сол дневно. При някои условия на физическо натоварване може да се достигне до 25 г., например работа при високи температури. Ако се прекалява, най-тежки са последиците при хората със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

Епидемиологични проучвания върху начина на хранене в големи райони сочат, че има несъмнена връзка между злоупотребата с готварска сол и увеличената заболеваемост от хипертонична болест. Артериалната хипертония отлично се повлиява от диети, бедни на готварска сол.

Проучванията показват, че съществува тясна връзка между стойностите на артериалното налягане и отделянето на натрия с урината. При здрави индивиди при повишаването на артериалното налягане настъпва автоматично увеличаване на количеството отделена урина и на нейното натриево съдържание. Това води до намаляване на натрия в плазмата, а оттам – намаляване на налягането. При хипертониците този механизъм е нарушен. Натрият се задържа и натрупва най-вече в кръвоносната система и това води до повишаване на кръвното налягане.

Бъбреците са основен орган, който регулира натриевата обмяна. При заболяването им в някои случаи се нарушава отделянето на солта извън организма.

Във всички случаи на спиране на отделянето на урината или намаляване на нейното количество се налага ограничаване приема на готварска сол. Тъй като основният проблем е, че храната става безвкусна, използвайте подправки като джоджен, чубрица, копър, карамфил, лук, пипер и др. Заменете готварската сол с диетична, която е богата на калий и елиминира вредното влияние на натрия в организма. Сиренето винаги слагайте във вода поне 1 час преди консумация и не консумирайте консерви, колбаси, пушени и осолени меса. И запомнете – солта става вредна, когато се прекалява с нея!

 

 

Запазете храната прясна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *