Ако не се поставят навреме, мостовете се увреждат срещуположните зъби

Притеснен съм от подхода на личния ми зъболекар към моите проблеми. Случаят е следния : Имам извадени зъби на долната челюст отдясно – 5-и и 6-и, а отляво само 6-и. Оттогава минаха доста години и аз все се канех да си направя мостове, но все отлагах – веднъж заради пари, втори път заради друго и т.н. и т.н. Сега вече се реших да си оправя проблемите в устата. Когато отидох при стоматолога той ми каза, че отгоре зъбите ми били прораснали и  трябвало първо да се изпилят и дори да се умъртвят и чак после да се правят мостовете. Мен това много ме притесни. За първи път чувам здрави зъби да се умъртвяват. Не е ли това зъболекарски трик, за да се спечелят повечко пари от мен?
Захари Димитров, Шумен

Здравейте г-н Димитров, Вашето притеснение е съвсем разбираемо. Подобни мисли минават на повечето хора с извадени зъби. Колкото по-дълго време стоите без да възстановите с ортопедична конструкция възникналото след  изваждането празно място, толкова по-сериозна става прорастването на противоположно разположените зъби. Съседните на извадения пък се навеждат в посока на празното място. Този реакция на организма е описана в стоматологичната литература като синдром на Попов-Годон. Затова всичко, което описвате не ме учудва. Смятам, че в случая вместо да се съмнявате в коректността на вашия зъболекар трябва да му благодарите, защото почтено и коректно ви е обяснил какво трябва да се направи. Наистина, за да бъде възстановено нормалното състояние на дъвкателната равнина първо трябва да бъдат нивелирани зъбите с променена позиция, съобразно останалите. Понякога дари се налага да се облекат с корони и антагонистите. Това дали се налага те да бъдат умъртвени зависи от степента на прорастване и е много индивидуално.Общо взето  правилото е, че се колкото по-дълго сте стояли без коронка или мост, толкова по-малък е шанса да запазите живи прорасналите зъби. Много колеги правят компромис с цел да не изпуснат пациента си и поставят мостове, които не са подготвени правилно. В този случаи човек получава в устата си мост, деформиран още при поставянето му, който не възстановява правилната дъвкателна равнина, а след ват деформираната до този момент. Това е не само неправилно, а и води до редица деформации в ставата на челюстта.

Наистина правилното лечение ще продължително и по-скъпо. С това обаче вие ще се платите дългогодишното си “търпение”. Моят съвет е да не се двуомите.

Д-р Веска Василева е стоматолог, ендодонт, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/ 807-559.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *