ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От WPW-синдром страдат цели фамилии без да подозират

Аз съм на 21 години. Преди 2 месеца за първи път без никаква видима причина получих пристъпно сърцебиене. Бях откарана в болница, където венозно ми биха някакъв медикамент, след което оплакванията ми отзвучаха. Лекарите ми казаха, че имам WPW -синдром. Опасна ли е тази болест? Как мога да съм сигурна, че подобно нещо няма да ми се случи отново?

Виолета КИРИЛОВА, София.

Болестта се разпознава само от добър кардиолог. Ако медикамента, който се прилага не помага, трябва да се смени от лекуващия лекар

Уважаема госпожице / госпожо, WPW-синдромът, или както ние го наричаме синдром на камерна преексцитация не е точно болест, а състояние, което се предава наследствено. Това, разбира се не го прави невинно по своя характер. WPW-синдромът е малко познат на широката публика пациенти състояние, защото не се познава добре от болшинството лекари. Какво имам предвид?

В основата на този синдром и на пристъпното сърцебиене, което той предизвиква стои един допълнителен проводен път в сърцето, който има свойството да провежда много по-бързо електрическите импулси, които по принцип възбуждат сърдечните клетки. По този начин се получава завъртане на импулсите в кръг и сърцето започва да работи изключително бързо.

Прави впечатление, че цели фамилии са носители на такъв допълнителен път в сърцата си. Той явно се предава по наследство. Но дали ще се появи сърцебиене при отделния човек никой не може да каже. Непрогнозируемият характер на това състояние е в основата на редица сериозни проучвания. Според американски автори ако днес имате тахикардия, дължаща се на WPW-синдром, то след 10 години тя ще се появява в почти същата степен. От друга страна самото наличие на WPW-синдром без каквито и да било други оплаквания от сърцебиене крие риск в 21 %  в следващите 11 години човекът да ги получи.

Във Вашия конкретен случай е радостно, че в момента на пристъп сте потърсили лекарска помощ и по този начин подготвения лекар въз основа на електрокардиограмата (ЕКГ) е поставил диагнозата. В редица случаи това е невъзможно: например имате краткотрайни оплаквания и докато се обърнете към лекар те изчезват, а с тях и съответните промени на ЕКГ-та.

В крайна сметка отново достигаме до най-важният проблем, който вълнува всеки един човек – как да се избавим от противните пристъпи на сърцебиене? Варианти за изход от ситуацията има  няколко:

При рядко явяващи се пристъпи е допустимо лечение с остър характер, т.е. за кратко време в спешен порядък да се правят венозни медикаменти за установяване на ритъма на сърцето.

При често явяващи се пристъпи е наложително системно лечение с медикаменти, специфични за този вид аритмия. Те би трябвало да се назначават само от опитен кардиолог, който да може в последствие да следи за ефикасността им.

При невъзможност за подтискане на аритмиите от едно лекарство, то трябва АРГУМЕНТИРАНО да се замени с друго, или просто да се добави новото лекарство. Тук ролята на опитния специалист е особено важна.

При непрестанни епизоди на сърцебиене, въпреки лечението с максимални дози медикаменти е обосновано пациентът да бъде изпратен за електрофизиологично изследване на сърцето, където с помощта на ток с висока честота допълнителната връзка в сърцето се прекъсва.

И така, в крайна сметка, състоянието, което имате не е животозастрашаващо. Но то не е и невинно. Всеки един пристъп от сърцебиене е свързан с купища неприятни усещания, и най-важното – кара Ви да прекъснете нормалния си ритъм на живот. Ако не приемате системно лекарства нищо не Ви гарантира, че утре или след 10 дни пристъпното сърцебиене няма да се появи отново и да продължи по-дълго. Важно е да се знае, че не съществува средство от природната медицина, което да помогне при вашето състояние. Ето защо би трябвало да се консултирате със специалист-кардиолог и заедно да вземете решение как най-ефективно да се предпазите от нови появи на сърцебиене.

Д-р Николай Кичуков е консултант на Lekuva.net. Той главен асистент, началник на интензивно кардиологично отделение към Университетска болница “Св.Георги” – Пловдив. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. 032/633512 или 088/8762634, E-mail: kichukov@hotmail.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 6 до “От WPW-синдром страдат цели фамилии без да подозират

  1. Nikolai Dimitrov Atanasov каза:

    Imam sindrom na WPW ot malak CHICHO MI GO IMA I AZ GO IMAM sarceto mi izliza ot ritam do 225 udara v minuta pone do tolkova go hvana aparata NAUCHIH SE DA GO SPIRAM KLIAKAM IZKARVAM SI CELIAT VAZDUH OT DROBOVETE I DARJA KOLKOTO MOGA I POSLE RIAZKO SI POEMAM VAZDUH I SPIRAM A PREZ TOVA VREME se pota kato jivotno teche voda ot vsiakade ot men i na finala kato spre sam kato parcal ako ne pospia triabva vednaga da hapna zahar ili shokolad inache treperia celiat HORA SPODELIAITE METODITE NA SPIRANE NA ARITMIATA ZNAM CHE VSEKI SI IMA NACHIN na niakoi moje i da mu e ot polza OT 13g. vazrast pieh KORVITOL 50MLG. no ot skoro minah na Beta Lok Zok i mi vliae dosta dobre.

    • Даниел каза:

      Здравейте и аз страдам от WPW синдром още от малък. Имах преоблеми със „сърцебиенето“ още в детската градина. Личният ми лекар обаче ме диагностицира едва преди 2 години. Преди това колкото и пъти да сме казвали за проблема, отговорът беше – трябва да се направи кардиограма в момента на сърцебиене. Та така де. На мен още в детската градина установих, че ми помага като легна по гръб и се отпусна, желателно на земята, и на хладен под (тогава ходих в тоалетната, върху мозайката). С годините пристъпите станаха по-редки, но за сметка на това по-продължителни. За справяне с тях освен, както казах, че лягам по гръб, допълнително си поемам дълбоко въздух и задържам 20-30 сек после издишам докрай и пак поемам дълбоко въздух. Обикновенно за 2-3 пъти преминава. Не приемам никакви медикаменти, нито лекаря ми е предписвал. Единственото, което ми обясни, че ако станат много чести, ще трябва да се изгори този неврон.

  2. nikola kolev каза:

    gn. aleksandyr–vpv sindrom mi otkrivat prez 1968 god..vsicko e kakto go opisvate. vyprosa mi e–sled kato izcezna lekarite-kardiolozi -prieha ce sym prekaral infarkt na krak–tova vjarno li e.poja vi se desen blok. pila izodenit za ekstrasistuli.az syrdecno bolen li sym.

  3. Алексадър каза:

    Ето и източнизите ми. Единият е британска фундация за борба със сърдечните проблеми където посочената цифра за Familial WPW e 1%
    http://www.bhf.org.uk/plugins/PublicationsSearchResults/idoc.ashx?docid=f4acda69-32e5-47e3-b963-3ea955f8510e&version=-1

    И втора статия където цифрата е 3%
    http://cardiophile.org/2011/07/familial-wpw-syndrome/

    Така че можем да заключим, че в по голямата част от случаите читателят не трябва да се притеснява че ще предаде на поколението си този синдром, освен ако в семейството му няма друг такъв случай.

  4. Алексадър каза:

    В първият момент като прочетох вашата статия с това че цели фамиилии страдат по наследствен път от този синдром, си изкарах акъла. Жена ми е носител. В последствие се порових по старателно в интернет литературата и открих че всъщтност наследствената форма на WPW е изключително рядка и е около 1% от всички случаи на WPW което означава, че я в българия има едно такова семейство я не. Моля следващият път прецизирайте малко статията си.

  5. Десислава каза:

    Здравейте пише ви 28 годишна жена.От няколко години имам следните оплаквания-замаяност,гадене,студенина по крайниците,сърцебиене и прилошаване.В началото ми казаха че не било сериозно а на нервна почва.Преди 10 дни ми напраиха екг-холтер и поставиха диагноза впв синдром.Това състояние животозастрашаващо ли е,има ли лечение за него и какво е то,моля ви кажете ми

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *