Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диуретици лекуват едновременно високото кръвно и остеопорозата

Аз съм на 55 години съм. Имам високо кръвно налягане от 5 години, точно след като навлязох в критическата възраст. Преди два месеца при профилактичен преглед ми откриха и остеопороза. При това положение трябва ли да се коригира моето лечение за високото кръвно налягане.

Снежана ВАСИЛЕВА, Перник

Уважаема госпожо, остеопорозата в климактериума е съвършено естествен феномен, така както и покачването на артериалното налягане. Обаче за широката публика остава неясно, че има лекарства за лечение на високото кръвно налягане, които могат да попречат на по-нататъшното развитие на остеопорозата.

Това са вид диуретици, широко използвани по света, а и у нас – тиазидните. През последните години се натрупаха множество доказателства за това, че системната употреба на този вид медикаменти може да предотврати по-нататъшното развитие на остеопоротичните промени, както при жени,  така и при мъже. Според изследователи от Холандия рискът от развитие на едно от най-опасните счупвания вследствие на остеопорозата – това на шийката на бедрената кост се намалява почти наполовина при системна употреба на тиазидни диуретици. Забавянето на костната резорбция – което е в основата на остеопорозата под въздействие на тези диуретици е бавно. Но това обяснява защо хора, които за лечение на високото си кръвно налягане в продължение на 10 и повече години са използвали такива медикаменти имат статистически по-ниска честота на остеопоротични счупвания на костите. Впечатление прави и феномена, че дозата на този вид диуретик сякаш няма голямо значение за положителното му въздействие върху остеопорозата.

Не бива да се забравя от друга страна, че тиазидните диуретици сами по себе си не се използват за лечение на остеопорозата. В съображение като основни лекарства влизат хормонално-заместителната терапия, селективните естроген-рецепторни модулатори, калцитонина, добавките на минерали и витамин Д.

Но тъй като повечето от гореизброените лекарства са или скъпи, или свързани с редица странични ефекти у нас хората, които могат да се лекуват системно с тях не са много. Ето защо в конкретния случай е удачно да приемате за високото си кръвно налягане някакъв тиазиден диуретик самостоятелно или в комбинация с други антихипертензивни лекарства. По този начин антихипертензивното лечение ще бъде максимално адаптирано и към съпътстващата остеопороза. Диуретиците от този тип имат, разбира се, и някои негативни ефекти /намаляване нивата на калия в кръвта, промени в липидния и въглехидратния метаболизъм/ които обаче могат да бъдат проследявани при системен контрол от личния Ви лекар или кардиолог.

Не бива да забравяте, че добавянето на достатъчно калций и витамин Д в храната е по джоба на почти всеки у нас. Препоръките са да приемате поне 1500 mg дневно калций, който може да се набавя чрез храната, но като че ли най-лесно е чрез различни хранителни добавки. Що се касае до дозата на витамин Д, тя би трябвало да бъде определена специфично от личния Ви лекар.

Д-р Николай Кичуков е консултант на Lekuva.net. Той главен асистент, началник на интензивно кардиологично отделение към Университетска болница “Св.Георги” – Пловдив. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. 032/633512 или 088/8762634, E-mail: kichukov@hotmail.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *