Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Солената храна разболява от рак на стомаха

Съчетаването на два фактора – солена храна и инфекция от Helicobacter pylori (хеликобактериоза) увеличава двойно риска от рак на стомаха.

soul_food_in_austinТвърдението принадлежи на учени от Нашвил-САЩ, пише medportal.ru. Дори единствено високото потребление на сол е рисков фактор за злокачественото заболяване. Helicobacter pylori се намира в стомасите на половината човечество, но у 80% от носителите не причинява никакви проблеми. У останалите 20% по неизвестни причини бактерията отключва болестни процеси – от язва до рак.

При опит да изяснят тази мистерия американските учени установили, че високата концентрация на сол в средата, където се намира бактерията, я стимулира да синтезира усилено онкобелтъка CagA. Казано с две думи – при определени условия бактерията се реализира като канцероген. Теорията е проверена чрез множество опити с лабораторни животни и е доказана по безспорен начин. Контролните групи дребни гризачи са били инфектирани с въпросната бактерия, но само част от тях получавали солена храна и точно при тях се получили злокачествени заболявания на стомаха.
Молекулярният механизъм на тази трансформация засега не е ясен. Въпреки това изследователите смятат, че е добре да бъде препоръчано ограничение на солта в районите на света, където ракът на стомаха е най-силно разпространен.
Преди месец изследователи от Йейл доказаха, че потреблението на сол е свързано със състоянието на имунната система и с развитието на заболявания от категорията на множествената склероза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *